Som de stora grabbarna

Någon gång ska vara den första och nu har vi också en traktor med dubbelmontage. Man kan ju inte neka till att det ser ganska coolt ut. 

Begagnatsidor har skannats en längre tid och lagom till vårbruket fanns rätt uppsättning till rätt pris. Ett lokalt åkeri råkade även vara precis i krokarna så hemtransport från Dalarna gick snabbt och smidigt.

Jag trodde att det skulle vara mer komplicerat att montera dem men det verkade ganska enkelt. Fästöglor i befintligt hjul och så spändes de fast på det här sättet.

Däcken är Allians 520-85-46 och vi testar med 08 kilos lufttryck till att börja med.


Befintligt däck är 650-85-38. 

Fördelarna vi hoppas på är en minskning av både markpackning och bränsleförbrukning. Packskador framförallt i alven kan bestå länge (upp emot trettio år enligt finska studier) och det går ju inte att göra så mycket åt till skillnad från packning i matjorden.
Vi har mest lätta mjälajordar som nog kommer att gynnas av både bredare tryckytor och minskad slirning.


Vårbruksbild från förra året. Såhär långt har vi inte kommit än!

SLU studerade markpackning rätt intensivt mellan 2012-2014 (HÄR är en länk till deras rapport) och använde sig då av nedgrävda sensorer som mätte tryck från maskiner på olika djup i åkrarna. Trycket i alvlagret kunde enligt studien halveras med dubbelmontage och ändras från att ge hög risk för permanenta packskador till långt under gränsvärdet. Kan det dessutom slira mindre så traktorn inte behöver jobba lika hårt blir vinsten ännu större.

Nu hoppas vi att våra åkrar ska må bra av det här. En trevlig bieffekt i alla fall att det ser rätt fränt ut när man kommer körande.