Fyrtioårskris eller ångestdämpande?

Jag vet inte riktigt vad som är roten till det hela men nu har jag som trettionioåring äntligen tagit tag i att börja styrketräna ordentligt. 

Med egen ställning och en bra stång samt några olika viktplattor finns det inga ursäkter längre. Jag ska behålla och helst också bygga upp mina muskler så de klarar allt från dagligt arbete till kommande klimakterium, eventuella förslitningsskador och diverse mentala påfrestningar.

Åldersnojor och sådana kriser har jag faktiskt lagt ner för länge sedan egentligen men de förändringar som den här kvinnokroppen kommer att drabbas av i framtiden tänker jag ganska mycket på. Muskelförlust och benskörhet och en massa annat otrevligt kan tydligen komma smygande när man minst anar det, även om man känner sig ung som äppelblom. Att bygga styrka och hitta en hållbar träningsrutin känns därför som en bra hälsoinvestering.

Jag älskar att känna mig stark men är bortkommen på gymmet och har aldrig varit en riktig träningsmänniska. Nu köpte jag ett litet baspaket som Danne hjälpte mig att sätta ihop och det ska stå här i verkstaden så jag kan köra utan att först behöva tvätta bort ladugårdslukten och åka iväg någonstans.

Enkelt ska det vara. Lättillgängligt att ge den här viktiga, fantastiska kroppen som bär mig överallt och ställer upp för mig hela tiden, regelbunden omsorg och uppbyggnad. Det är den värd för allt den får utstå.


Det krävs en del styrka och smidighet när man jobbar med sådana här. Vilken lycka att ha en kropp som klarar det. 

Något jag lärt mig med tiden är att träning är oerhört viktigt även för mitt psykiska välmående, inte bara det fysiska. Jag har på många sätt haft det gratis genom livet eftersom jag alltid bott på landet och haft rörliga jobb. Kroppsarbete i kombination med närheten till djur har nog varit det som hållit mig (någorlunda) frisk i skallen.

Nu när jag blivit mer stilla de senaste åren, på sjukhuset med vår dotter, har det blivit extra tydligt hur mycket rörelse och muskelarbete betyder för mig. Yogamattan och styrkeövningar på Youtube har hållit mig i schack och såklart arbetet hemma, men jag märker att jag klarar mentala prövningar ännu bättre om jag dessutom kör tyngre styrketräning regelbundet.

Nu är grejerna här och de är redan testade som synes. Nu gäller det bara att hitta en bättre plats i verkstaden där allt kan stå permanent. Jag planerar att träna mest på morgnarna och framgent ska jag nog skippa ladugårdsstövlar och jeans under passen. Jag tror det kan underlätta.