Snyggaste luciatåget i Sundsvall

Inte för att det är något fel med stämningsfulla kyrkor, nedsläckta skolmatsalar och glittriga bygdegårdar. Men det är ändå bra mycket häftigare med ett maskin-luciatåg, eller hur?

Det var rejält med både ljus och hästkrafter här i Sundsvall på luciamorgonen. Tåget gick genom centrala stan och sedan ut till närliggande förskolor och diverse andra mål. Dessutom fanns det en välgörande grundtanke bakom alltihop.

Initiativet med luciatåget heter Flame for Ukraine och är en insamling som har skapats av GMIS, Göran Melins Insamlingsstiftelse i Sundsvall. Det här är deras största satsning hittills och målet är att samla ihop pengar till en tankbil full med diesel till krigets Ukraina. Bränslet ska driva skänkta elverk som kommer att vara till avgörande hjälp för människor i utsatta lägen.

Mannen bakom GMIS heter Fredrik Hallstensson och han har genom åren samlat ihop pengar till många, särskilt barn och unga, som behövt stöd och hjälp. Stiftelsen grundades efter att Fredrik Hallstenssons nära vän Göran Melin omkom i en bilolycka 2010 och just nu ligger fokus på Ukraina. Det här bränslenitiativet kommer att ge värme, ljus och vatten till många som behöver det i vinter.

Åkerlunds Entreprenad och Bollnäs Mek var företagen bakom spakarna när två rediga lussesvängar kördes i Sundsvall med omnejd. Hjullastare, grävare, kompaktlastare och bilar och lastbilar spred glädje under flera timmar och man kan bara ana vilket jobb som låg bakom.

Här är några filmer som jag fått låna av Camilla Hjältman som är stolt mamma till en av de personer som var med och ordnade allt. Hon fick även åka med i tåget och jag är bestämt lite avundsjuk!

Om man vill vara med och skänka en luciaslant kan man ganska enkelt leta upp stiftelsen och initiativet. Jag vet inte om jag får länka här och det är lite sent på dygnet för att kolla med redaktionen. Men vad gör väl det? Mina läsare är ju duktiga googlare och kan säkert hitta rätt ändå.

Glad dieseldoftande Lucia!

 

Foto Camilla Hjältman och Fredrik Hallstensson