Köldknäpp och overallbehov

Kylan kom som en käftsmäll och jag äger fortfarande inte en vettig vinteroverall att jobba i. Det positiva är att det är andlöst vackert de här dagarna. Och att gångar och ströbäddar håller sig torra.

I morse när jag åkte hem från sjukhuset var det -22 grader. Sedan har det hållit sig däromkring hela dagen och jag måste verkligen rota fram rejälare handskar tills i morgon. Hittills har jag klarat mig med tunna, smidiga storpackshandskar från Swedol men nu får det allt bli något kraftigare om det här ska gå. Och så behöver jag en overall. Fodrad!

Enda gången jag fick upp värmen ordentligt idag var när jag skottade av snön på en bit av ensilagelimpan och täckte av plasten. Det var rätt tungt och jag kunde till och med lätta lite på halsduken. För övrigt har jag mest känt mig genomtjälad och inte verkar det bli mildare i morgon heller.


Isande blå himmel och kallt så det knakar. 

Det mesta funkar i kylan men en vattenkopp hos de avvanda kalvarna jävlas lite och en reservdel är beställd. Man får tina den med varmvatten på morgonen men sedan fungerar den hela dagen så det är inget jättebekymmer. Två andra koppar vill också frysa men det gör inte så mycket eftersom de djuren har dubbla vattenställen. Maskinerna samarbetar än så länge och med planering, motorvärmare och extra koll går det mesta helt okej än så länge. Ändå är det lite som att gå på krossat glas när det är så här kallt. När -20 har passerats kan små problem bli stora och allt som eventuellt krånglar blir så mycket svårare att få ordning på när allt är fruset, skört och trögt.

Några som inte verkar bry sig så mycket är djuren. De äter lite mer och sparar på energi genom att inte hoppa och skutta så värst i onödan. Korna njöt av solen mitt på dagen men vilade även en hel del i halmen. Här väntar de på insläpp efter halmningen. Då står hela gänget och vill komma in. Vem vet? Kanske har någon lagt något extra gott på foderbordet medan man varit ute?

Med frost runt mulen ser de ut som hämtade ur ett julkort. Eller som att de klätt sig i glitter och varit ute och lussat.