De bästa norska tipsen

Om man får tid över i julhelgen kanske man vill titta på serier? Vi kommer inte att vara lediga men brukar försöka ha ett lugnare tempo under julen. Fokusera på djurskötseln och inte dra igång en massa annat. Då kan man med lite tur få en del tid i soffan. 

Om man som jag gillar norska serier kommer här mina bästa tips. 

Julstormen – En fin jul-miniserie i fem delar. Serien utspelar sig på en flygplats dagen före julafton. En storm drar in och alla flyg blir inställda och människors planer går i stöpet. Man får följa flera olika personer och jag tycker att man faller för dem. Alla har sin historia och de gör nya upptäckter och får nya perspektiv under det här stormdygnet. Många bra skådespelare medverkar och det är lagom av allting. Man vill alla väl och blir inte sur om man lyckas klura ut något i förväg.

Pörni – Bästa serien om vardagsliv och vardagshjältar. Den här serien har tre säsonger och den sista, som kom alldeles nyss, utspelar sig i juletid. Pörni som spelas av Henriette Steenstrup som också skapat serien, är ensamstående mamma till två döttrar i tonåren. Hon jobbar inom socialtjänsten och har fullt upp med barnens frånvarande pappa, en ny, ung kärlek och en åldrande far som plötsligt kommer ut som homosexuell. Det är både roligt och sorgligt alltihop, med bråk och familjekärlek, sorg och diverse dråpligheter. Det bästa är att Pörni är så sund och vanlig. Hon försöker göra det rätta och hinna med allt men ändå blir det fel ibland. Sådär som det blir när man försöker sig på det så kallade vuxenlivet. Jag gillar det mänskliga i den här serien. Pörni är urstark och gör allt för sin flock men hon gråter också i garaget när hon smygröker på kvällen och pratar med sin döda systers telefonsvarare.

Bö – Åh vad jag grät i säsong två! Så skickligt och bra gjort.
Bö är en ungdomsserie med helt fantastiska skådespelare tycker jag. Den handlar om ett gäng unga raggare som gillar att festa och köra bil och däremellan försöker navigera bland tillvarons alla utmaningar. Den utspelar sig i den lilla orten Bö och alla som åtminstone drömt om att glida runt i en sänkt Volvo med ”armen i karmen”, eller som har Epa-raggarbarn måste se den här. Allt är så bra och det som tas upp mellan raderna är viktiga saker, sådant som inte alltid är lätt att tala om, särskilt när man är ung. Serien berör sorg, psykisk ohälsa, relationer, brustna hjärtan och vänskapsband. Förpackat i underbar raggarmiljö.

Annat bra från grannlandet är Exit, Skam och Lilyhammer. Trollfilmen som det pratas så mycket om har jag inte sett än men kanske är det den jag ska ta mig an på Juladagen?

Nu ska jag i alla fall sova och snart, snart, är det julafton.

Vi må höres. Ha de’!