God jul från Nysäter

Här kommer en julhälsning med både glädje och en skvätt vemod. Hoppas alla har en fin dag och att kvällen blir mysig. Vi firar hemma som vanligt och likt de senaste åren får vi lappa och pussla och göra så gott det går. 

Hemma på gården varvas jobb med julförberedelser och korvgrillning. Danne och två av barnen håller ställningarna, den tredje jobbar och jag är hos flickan som ligger på sjukhus. Det är nu tredje julen som vi delar upp oss men som alla vet är det svårt att råda över sjukdom och hälsa.

Här på avdelningen vaknade vi till julmusik på Spotify och ungdomarna har fått paket av personalen. Nattskiftet hade kokat knäck och jag lagade risgrynsgröt på förmiddagen. Vi gör med andra ord vad vi kan för att ha en fin dag och jag tycker att det känns riktigt bra under omständigheterna.

Tyvärr är julen ofta extra svår för personer med ätstörningar och annan psykisk ohälsa. Maten, uppståndelsen och alla tankar på andra som lever vanliga liv kan vara fruktansvärt jobbigt att handskas med.
Om jag fick önska mig en enda julklapp skulle det vara något för dessa barn. Jag önskar att de på riktigt skulle känna hur älskade de är och oviktigt det egentligen är med köttbullar, släktkaos och presenter. Att det enda som räknas är människorna man tycker om. Att vi har varandra. Jag skulle vilja ge dem mina ögon, förmågan att se det jag ser, att de är fantastiska, att det här är en jul av många och att det kommer andra år, nya jular, när livet kommer att vara så mycket lättare att leva.

Om några timmar åker jag hem och vi ska äta en klassisk julmiddag tillsammans med några fina släktingar. Efter det byts vi av och jag blir kvar hemma medan Danne åker tillbaka hit.

Tacksamheten är stor idag. För alla som hjälps åt att fira och glädjas och som gör det även åt de som just nu inte kan. Må omtanken alltid vinna över saknaden, hoppet över likgiltigheten och juleljusen över mörkret.

Här är julens viktigaste telefonnummer. De delas av många men förtjänar en påminnelse till. Ta hand om varandra.

God jul från oss och den sötaste lilla kalven på gården. Är det något som ger hopp och glädje så är de väl ändå en sådan här pälsboll?

Stor kram i vinterkylan.