Läget i mellandagarna

Livet rullar på i mellandagarna och vi passar på att greja med lite av varje. Vädret skiftar mellan svinkallt och överdrivet milt och vi har fått mer snö på backen. 

Äldsta dottern är hemma och vi har hjälpts åt med bland annat avlusning av alla kor. Jag tänkte precis skriva att barnarbete har förekommit men det är inte riktigt sant längre. Hon har fyllt 18 nu och har eget företag, så nu är det på riktigt. Hon hjälper till av sitt hjärtas godhet förstås men har även jobbat fakturerbar tid eftersom Emelie är ledig för tillfället.

Kossorna har fortfarande tillgång till hagen och de tar dagliga promenader längs upptrampade stigar. Kalvarna gillar att skutta i snön. När vi skulle stänga in dem för avlusning stack alla ut såklart. Jättekul att pulsa efter… Vi gav upp och fixade med annat tills de gick in igen. Ibland är minsta motståndets lag en väldigt bra lag.
När vi till slut fått in alla på gången släppte vi ut dem igen en efter en genom vågburen. De fick varsin dos lusmedel på ryggen och nu hoppas vi att de som fått några kala fläckar ska återfå sin päls.

Pälsätande och blodsugande löss är jättevanligt och vi brukar avlusa korna på hösten/vintern för att eliminera angreppen. Lössen trivs tydligen väldigt bra i tjock päls och flera kor har varit extra kelsjuka och velat bli kliade på svansroten och ryggraden på sistone. Några enstaka har också tappat lite päls längst bak på ryggen så nu var det verkligen dags.

Annat som jag kunnat lägga tid på tack vare att Linnea har jobbat är ensilagelimpan. Det är en del pyssel med den, särskilt nu på vintern. Snö måste skottas av så man kan ta bort skyddsplasten och dessutom behöver man hålla efter längs kanterna där man inte kommer åt med skopan.
Plasten blir väldigt skör när det är kallt också så den går gärna sönder hur försiktig man än är vid uttag. Därför blir det foder kvar i botten när man inte törs ta för djupt. Då får man skotta en del för hand eftersom man inte vill få med plast i fodret. Astråkigt men nödvändigt.

Idag ska vi hämta nya kalvar och äta mer julgodis. Som kompensation för det senare ska mitt nya hemmagym fixas till också. Fikarummet håller på att transformeras men mer om det senare. Såhär ser det ut just nu efter att jag rivit ut soffan, bordet och några av stolarna.

Ha det bra i mellanläget!