Städ- och flyttlördag

En blandad lördag med mycket på agendan. Djurflytt och städning men ingen nyfödd kalv i sikte än så länge. 

Det första och sista som sker på dagarna nu är en koll hos kossorna. Någon kalv som tittat ut ännu? Någon ko som verkar vara på gång och behöver flyttas in i kalvningsdelen?
Idag har det varit väldigt lugnt och jag har inte sett minsta lilla förvärk. Det idisslas och vandras omkring precis som vanligt och timmarna bara går utan några nyfödingar.

Denna isiga, blåsiga lördag tog jag mig an en kalvflytt som behövde göras. Det var inte enkelt eftersom vissa djur tyckte att det var alldeles för halt under klövarna när de skulle gå mellan uteboxarna. Jag fick till slut skrapa upp ytan med traktorskopan för att de skulle våga.

Inne i kalvladugården flyttade jag ner de minsta kalvarna till gruppbox och passade på att göra rent i singelboxarna. Nya köpebäbisar kommer snart och nu får de fräscht och fint.


Före…

Vi har ett nytt roterande munstycke till högtryckstvätten som gjorde jobbet roligare än vanligt. Det gick snabbt och effektivt som aldrig förr.


Efter. 


Medan. Det sedvanliga rejsandet när det är boxbyte på gång. 


Flygande ekorrar har man ju hört talas om men här har vi även en kalv som har lättat från golvet. 


Det var förresten den här killen som hade ögoninflammation tidigare. Nu är han bra igen men han tappade lite päls under ögonen under perioden med var som kladdade fast mellan spolningarna.

Även kalvtäckena blåste jag av med högtrycken. Vi har inte kopplat in vår grovtvättmaskin än så det blir alltid improvisation när täckena ska rengöras. Varmvatten och lagom tryck funkar bra men jag ser fram emot att kunna tvätta dem i maskin framöver. Centrifug är en väldigt bra grej till exempel.

Djurflyttstemat fortsatte under dagen och sist av allt, när jag egentligen skulle gå in och äta räkmacka, fick jag ett extra ryck och körde fram djurvagnen till kvigorna i Kyrkan. Det var dags för dem att flytta in till stortjejerna i tältet och alla hoppade upp så snällt. Alla utom den sista, den svartvita, för hon skulle prompt krångla.


– Om man kollar bort så syns man inte och slipper kanske åka med i den där vagnen? 

Tålamodet prövades hos både henne och mig men till slut fick hon ändå ge sig. Väl nere i tältet verkade hon nöjd och var lika glad som de andra.

Hoppas alla har haft en fin lördag. Jag fick en hel del gjort idag men har även svurit några ramsor. Småsaker som ett trasigt skoplås, en skoter som inte ville starta och för stora hydraulkopplingar har stört friden men det gjorde inte så mycket. Man ska ju känna att man lever också.