Kvällskoll och skatjävlar

På kvällen blir det en extra runda bland djuren. Korna har kalvat färdigt nu men jag vill gärna titta till alla fyrbenta en extra gång inför natten. Just ikväll utökades kollen dessutom till att omfatta fjäderfän. 

I slutet av dagen vill man veta att det är lugnt överallt och att alla djur har vad de behöver. Inga kalvar ska vara ute och busa på fel sida stängslet och inga djur ska ha dåligt med mat. Jag fyller på i krubborna, kör pushern på foderbordet i hangarn och skjuter fram balarna hos korna eller ställer dit nya om det behövs. Ungefär varannan dag nu när det är torrt ute ingår det även att öppna in till kornas ströbädd. Sol och värme gör att de mest vill ligga ute på dagarna så då håller vi stängt så att bara kalvarna kommer in på bädden.

Vissa maxar dygnet och stannar ute längre än andra. Men glömmer man att öppna in till halmen i slutet av dagen blir de sura.

För tillfället ingår spannmålskorvarna också i kvällsturen för vi har problem med svartvita, tjuvaktiga ligister. Ett gäng skator terroriserar oss och hackar hål i plasten med jämna mellanrum. Ikväll hade de uppenbarligen haft fest igen. Det var flera hål att tejpa och jag hade inte en enda snäll tanke till övers för dessa fåglar.

Oerhört irriterande att de ska hacka och förstöra när det finns så mycket att äta exakt överallt på en bondgård. En av korvarna är ju till exempel helt öppen, där vi tar korn till foderblandningen varje dag, men där är det tydligen inte lika gott. Eller så vill de bara jävlas med människor.


Vi har tejprullar redo överallt. Att tejpa trasig plast är svintråkigt och frustrerande men mögligt foder är värre. 

En bra sak är att vi kanske har en lösning på gång för dessa spannmålskorvar. Vi hoppas det i alla fall. Vi har köpt en bit duk i ett sorts presenningsmaterial som vi ska lägga över och se om det funkar bättre. De borde inte kunna hacka hål på den men vad vet man egentligen? Man ska visst aldrig underskatta kråkfåglar.