Polen levererar

Vi har en Staltech kultivator som vi testade för första gången nu i våras. Den gjorde ett bra jobb men Danne som ser allt, som minimala bucklor jag gör på bilar, kunde snart konstatera att den inte var riktigt rätt byggd. Nu är felet åtgärdat och vad skönt det är när man slipper tjata och bråka om sådant. 

Vi lantbrukare får ibland skit för att vi köper grejer från utlandet samtidigt som vi tycker att folk ska välja svensk mat. Jag fattar poängen till viss del men kom igen. Det är väl inte riktigt så enkelt? Alla är vi beroende av att göra affärer på en global marknad och ibland är de produkter man behöver inte möjliga att hitta i inhemsk produktion.

Vår kultivator är polsktillverkad och vi är väldigt nöjda med den. Jag hann inte riktigt berätta om den i våras men den funkade riktigt bra att köra med på lösåkrarna och vi sparade mycket tid och bränsle tack vare den.

Pinnar, utjämningstallrikar och återpackningsrullar samsas på drygt 5 meters bredd. Den är bra på att blanda ihop fastgödsel och stubb och ger ett jämnt resultat.

Det enda som skapade lite smolk i bägaren var att Danne hittade vissa konstruktions- eller snarare monteringsfel på den som gjorde att kapaciteten inte riktigt var topp notch. Korpögonen fann det som jag aldrig hade lagt märke till och nog hade han rätt alltid. Den ena delen av kultivatorn var felsvetsad och pinnarna satt på olika höjd vilket gav ett sämre bearbetningsresultat.

-Äh, sa jag, det gör väl inte så mycket.
-Jo, sa han, jag skickar några bilder till säljaren och kollar läget.

Sagt och gjort. Fel kan det bli, det viktiga är att det går att åtgärda och att viljan finns. Här var det inga som helst problem med samarbetet. I föregår kom två polska killar hit och bytte helt sonika ut en hel sektion av redskapet. Inget tjafs, bara väl utfört arbete.

Vi fick även massa reklamprodukter och en flaska med värmande innehåll enligt lokalt recept från deras ”boss”! Jag testade en liten skvätt trots att det bara var onsdag och jo, nog blev man varm alltid!

Dzieki wielkie Polska! 

I höst är det tänkt att Staltech ska arrangera en demokörning hos oss med den här kultivatorn och kanske även några fler maskiner och redskap. Det ska bli kul och jag hoppas att många vill komma.