Här är det bästa skalet

Sladdar in här helt apropå för att dela med mig av ett kanonrecept inför helgen. Nu är det ju bärtider och vad ska man göra om man kommit över några liter blåbär, körsbär, vinbär eller krusbär? Kanske en paj?

Hos mig är det ofta stora planer framåt hösten. Drömmar om gammaldags syltburkar med små fina hättor och etiketter. Sedan slutar det med att det mesta åker ner i saftmajan. Och det är inte dumt det heller ska jag säga. En saftmaja bör finnas i varje hem och går att hitta begagnad för under hundringen. I med bären bara, kärnor och allt, grovrensat eller avsköljt räcker. Sedan är det bara att koka. Fördelen med en saftmaja är att bären eller frukten ångkokas, den kan alltså inte bränna fast eller jävlas på något annat vis. Bara att se till att vattnet inte kokar bort och så tömmer man saft från slangen när man känner att man har tid.


Min saftmaja hamnade bron när jag hade skafferistädning igår. De tar en del plats men det är det värt. 

Jag brukar frysa in en del osötad saft som hälsodryck att ha under vintern. Resten av familjen vill ha sötad, vanlig saft, och då kokar jag upp med socker och smakar av innan det hälls på flaskor.

Sylt blir det också förstås och till min glädje fick jag jättefina körsbär och krusbär av min systers svärmor förra veckan. En del av sylten redde jag med maizena till en tjock kräm och använde som fyllning i en supergod paj. Det är just den pajen jag vill tipsa om för det är inte alltid lätt att hitta ett riktigt gott pajskal. Särskilt inte om man vill ha det glutenfritt.

Det här receptet använde vi. Lite mer mjöl (tror jag hade ett annat märke) och ett ägg istället för två blev perfekt men det kanske var för att jag hade väldigt stora ägg.
Receptet kommer från en finlandsvensk matkreatör som heter Maria Vesterback och ett av barnen hittade det av en slump. Nästa gång ska jag testa att byta ut kokosmjölet mot mandelmjöl, det kan nog också bli gott.

Pajen blev jättefin tack vare en dotter som pyntade lite extra med färska bär på slutet. Nästan godast var den dagen efter när den stått i kylen och blivit lite fastare. Serverad med grädde eller vaniljsås är den en dröm.