Vi vet vilka som är på smällen

Igår hade vi dräktighetsundersökning och därmed har vi klarat av ytterligare ett av de större höstprojekten på kofronten. 

Att kolla upp vilka kor som blivit dräktiga under sommaren är något jag tycker är väl värt både tid och veterinärpeng. Att stå med tomma kor en hel vinter är inte bra för kalkylen och det är skönt att veta när kalvningarna kommer att inträffa. Med ultraljud kan man få reda på ungefärligt antal dagar och till och med kön och eventuell flerbörd om man har tur.

Vi kunde med andra ord få veta vad Ida går och bär på i all hemlighet…

Hon ska ha tvillingar!

Jag blev barnsligt glad men som min kloka dotter påminde mig om så ökar ju risken för krångel vid förlossningen också. Bra att veta att det är två på gång så man kan vara förberedd när den dagen kommer. Vi håller tummarna för att allt går bra.

Själva undersökningsdagen förflöt hyfsat men jag tyckte inte att vi hade tillräckligt smidig djurtrafik tyvärr. Det hade kunnat gå mycket snabbare och bättre och det retar mig när man inte får till det optimalt. Vi hade för mycket utrymme för finter och för få enkla flödeslösningar med smal gång och bättre väntfålla. Nästa gång blir det lite annorlunda och vi ska inte ha gången längs foderbordet för det störde också en del.

Inte heller hjälpte det att vissa kor, de keliga, med mest personlighet, var sjukt jobbiga som vanligt. Sociala djur är roligt, men de kan lätt bli i vägen och ställa till besvär.

Såhär såg det ut när alla var undersökta. Många bäbisar blir det! Visst hade vi ett gulligt anteckningsblock förresten?

Jag fick en grind i pannan när en ko bestämde sig för att sparka den men frånsett det hade vi en bra arbetsdag den här fredagen. Jenny, Linnea och jag jobbade med Veterinär-Ellinor medan Håkan körde hem balar och Ullis städade olika utrymmen på gården till nyskick.

Nästa grej som väntar är klövverkning som blir nu på onsdag samt höstklippningen som jag ser mycket fram emot. Sedan blir det semester och vintervila på riktigt för alla kossor och vipps är det väl vår igen.