Damer under duk

På eftermiddagarna kan det se ut såhär hos tältkvigorna. När de nyss fått påfyllning i foderkrubborna samlas de flesta vid maten, sedan blir det vila inne på halmen till kvällen. 

Det här tältet var en bra lösning för våra kvigor och det är andra vintern vi använder det nu. Hit flyttar vi alltså kvigkalvarna när de är redo att skiljas från morsorna och de trivs riktigt bra med både hall och rasthage. Just nu tycker de att det är extra kul eftersom de har en liten kulle som de kan klättra upp på.

Danne skottade ihop skit och foderrester för någon vecka sedan men eftersom det inte fanns plats på gödselplattorna blev det en herre-på-täppan-hög istället. Mycket uppskattat. Hade de inte fått mat just innan bilden togs hade jag säkert kunnat fånga någon av dem uppe på toppen, spanandes ut över omgivningen.

Med en egen plats för växande ungkvigor går det lättare att anpassa fodret och de slipper konkurrens från vuxna kor. Medan korna får rundbalar kan kvigorna i lugn och ro äta det mer näringsrika, finhackade limpensilaget och det går lätt att boosta på med mix eller extra spannmål om det behövs. En annan fördel är att vi slipper tränga ihop fler djur än nödvändigt i kostallet. Vi har strax över femtio kor nu och byggnaden skulle enligt reglerna kunna rymma även kvigorna, åtminstone fram tills de nya kalvarna kommer, men vi tycker att det blir alldeles för trångt och för högt tryck på ströbäddarna. Med tältet fick vi en bra lösning till ett rimligt pris och det är ju inte fy skam.