230 skogsägare i en folksamling!

 

Jo, det är bara att erkänna. Så var det. Och jag var med.

Trots regeringens förbud mot allmänna sammankomster med fler än 50 personer så var vi 230 skogsägare som häromkvällen samlades till möte.

Varför då kanske någon undrar? Någon sorts protestmöte? Mot vadå? Regeringen? Skogsstyrelsen? Biotopskyddet? Länsstyrelsen? Fastighetstaxeringen? Dieselskatten?

Nej då, det här var en lugn och stilla sammankomst och någon riktig folksamling var det förstås inte heller eftersom vi alla satt med behörig social distans från varandra framför våra plattor och skärmar.

För kan man inte samlas på riktigt får man göra det bästa av situationen och det var därför det i stället anordnades ”Digital Skogsägarkväll” i regi av Danske Bank och Virkesbörsen.

Den där riktigt gemytliga stämningen kanske var lite svår att framkalla i det som mest blir en envägskommunikation med talarna på små bilder i en liten gardin i bildens högerkant – fast man kunde chatta och ställa frågor under tiden! – men det blev så bra som det nu kunde bli.

Vill man sammanfatta kort kan man säga att det inte kan vara lätt att vara prognosmakare i dessa tider, vare sig det handlar om pandemins utveckling eller timmerpriserna. Vad händer när förutsättningarna inte är normala? Och ingen vill ju vara så tvärsäker att man sedan får äta upp sin hatt.

För å ena sidan ser Q2 ut att bli nattsvart och får vi inte bukt med pandemin, så kan vi gå från recession till finansiell kris och skuldkris och då vet man till sist inte vart det tar vägen.

Fast å andra sidan förbrukas det förpackningar och kartong och mjukpapper som aldrig förr – minns den besynnerliga toalettpappershamstringen! – och i kristider stimuleras gärna satsningar på infrastruktur och byggande och då behövs det trävaror.

Men å tredje sidan så sänker sågverken produktionen – och man vill dessutom inte stå med för mycket virke i skogen nu när barkborresäsongen står för dörren – samtidigt som avverkningsanmälningarna ligger på toppnivå eftersom de flesta skogsägare tror på lägre virkespriser framöver.

Och så det där med kronkursen; om Sverige tidigare varit valutaboostat, så går det för skogsindustrins del nu på stereoider, som Johan Freij på Danske Bank uttryckte det.

Så var hamnar vi då? Tja, det var väl ingen som riktigt visste. När det gäller virkespriserna, så är väl en försiktig sammanvägning av det som sades att läget i fråga om massan är någorlunda ok fast osäkert ändå och att timmerpriserna åtminstone inte lär öka. Med fullt begripliga reservationer just för att förutsättningarna och förutsebarheten inte är normala.

Men det var informativa och tänkvärda inlägg och lite uppmuntrade blev vi på slutet när Eva Wall från Danske Bank konstaterade att ”Fotosyntesen får inte corona – evighetsmaskinen skog fortsätter att producera!”

Därefter skingrades folksamlingen.