Var är julgranstjuvarna?

Åkte ett varv på såväl grusvägarna runt fastigheten som mindre skogsbilvägar. Tänkte att det här är väl helgen då det stjäls julgranar.

I synnerhet nu under pandemin, då färre kan träffas, så görs det ju gällande att det satsas desto mer på att göra det så äkta och jultrevligt i hemmiljön som möjligt.

Och vad skulle då kunna vara bättre än att hugga/stjäla sig en ”egen” gran?

Men nej, inte en tillstymmelse till julgranstjuv.

Gick runt lite i några lämpligt stora planteringar något tjugotal meter från vägkanten, men nej då, inga ”luckor” eller decimeterhöga ”stubbar”.

För 20-30 år sedan var det rätt många som brukade fråga om de fick hugga en julgran. Det fick de. Min far brukade ge dem ett inbetalningskort till Röda Korset.

Men de senaste 10 åren tror jag inte att det varit någon, förutom de grannar som liksom haft ett stående löfte (men som frågar ändå), som hört av sig.

Det där kan man ju fundera på. Förmodligen är det för jobbigt att ge sig ut i skogen. Blött och kallt och kanske lite otäckt – tänk om det kommer en varg! Eller en älg! Säger kanske något om stadsbons alienation inför landsbygden (och det är i sig inte bra). Och dessutom förstås lite pinsamt för den som blir påkommen och har barnen med sig i bilen.

Nåväl, än är det några dagar kvar till jul.

Men den som bara frågar först får gärna hugga sig en julgran.