Sitter och läser fastighetsannonser

Någon som minns den tid då tidningarna var överfulla med bostadsannonser? Det var sida upp och sida ner med villor och bostadsrätter.

Jag kan sakna det. Nu finns alltihop på Hemnet och andra bostadssajter.

Men fastighetsannonserna (jord- och skogsfastigheter) finns kvar i pappers-ATL. Visst, de finns på nätet och på alla mäklarsajter också, men jag tycker fortfarande bäst om att läsa de här helsidesuppslagen i ATL.

Jag inbillar mig att de är bland de mest lästa sidorna (där kan jag förstås ha fel). Men det är något speciellt med att läsa dem i papperstidningen.

 

Jämföra m3sk-volymen per hektar – står det ”Tillväxtfastighet”, så vet man att det nog inte finns mycket att avverka. Eller motsatsvis om fastigheten beskrivs som ”välbestockad”, så är det nog mycket S1 och S2-skog. Och så kan man sitta och tycka att här var det ju inte mycket till bonitet – eller tvärtom. Och så vidare.

Och häpnas över priserna. Hur kan någon räkna hem det här? Fast så där har jag alltid tänkt, men ändå fortsätter skogsmarkspriserna att stiga. Eller fundera över fastigheterna och deras historia. Människorna bakom dem. Livsöden. Varför ska de säljas? Av ekonomiska skäl? Därför att det inte fanns några barn som ville ta över? Eller av någon annan anledning. Och hur är det med jakten?

Inte för att jag ska köpa något, men så där kan man väl få sitta och drömma sig bort lite grann någon gång.