Farfars farfar byggde stenmurarna – inte Länsstyrelsen!

Jag läser i ATL om gnetiga tjänstepersoner på länsstyrelserna som slår ner mot den brukare som några meter flyttat på en stenmur för att fixa framkomligheten. Och drämmer till med vitesförelägganden på tiotusentals kronor mot den som vill vara lite praktisk.

Jag har min mark i skogsbygder – och jag har därmed stenmurar så att det räcker och blir över.

Visst är de fina! Omsorgsfullt upplagda i gärdeskanterna av dem som en gång ville bryta mark. Ibland fortsätter de rakt in i skogen.

Hur de orkade bända upp alla dessa stenbumlingar ur jorden och sedan – möjligen med hjälp av någon oxe – släpa bort alltihop och dessutom bygga en vacker stenmur är närmast obegripligt. Vilket arbete!

Det fanns en tid då allas vår Europeiska Union delade ut ett litet bidrag om man röjde bort sly framför stengärdsgårdarna (har för mig att man fick 6 kr/10 meter eller möjligen tvärtom) – någon vidare timpenning var det inte. Och det var noggranna kontroller från Länsstyrelsens sida.

Röja bort sly gör jag dock ändå – när det passar mig!

Och skulle jag behöva flytta några meter stenmur, så gör jag nog även det.

Det var min Farfars farfar (eller ännu längre bak än så) som byggde stenmurarna – inte någon tjänsteperson på Länsstyrelsen.

Dem bevarar jag på egen hand – hands off!