Var ute med röjsågen – är jag kriminell?

Ja, jag kan väl erkänna mitt brott på en gång.

Andra helgen i februari så var jag ute med röjsågen i en plantering i min egen skog. Jag ägnade inte en tanke åt om det fanns några småfåglar i närheten.

Uppenbarligen bröt jag – och tusentals andra skogsägare – denna  dag (och alla andra dagar) mot artskyddsförordningen (och dess bakomliggande EU-direktiv) i den nya tolkning som Skogsstyrelsen just meddelat.

Det här med att man först ska kolla så att det inte finns någon bofink eller talgoxe i närheten som blir störd.

”Likgiltighetsuppsåt” brukar det lite småtorrt kallas inom straffrätten – d v s att ”gärningspersonen varit medveten om risken för effekten/gärningsomständigheten och också varit likgiltig till att effekten skulle inträffa eller till att det fanns en gärningsomständighet”.

Japp, jag drog i gång röjsågen ändå.

Det här är ju hur knäppt som helst.

Samma Skogsstyrelse vrider sig i vånda över galenskapen. Till ATL säger GD Herman Sundqvist att:

”Om markägaren såg en koltrast eller en bofink i sin skog förra veckan, kan hen inte röja då? Fåglar häckar som bekant på våren och sommaren, men en del arter redan från februari månad, innebär det i princip avverknings­stopp under halva året? En nötskrika får skjutas under stora delar av året, men den kan stoppa en avverkning eftersom den inte får påverkas negativt.”

Det måste bli ett slut på det här verklighetsfrämmande tramset!

Och det är, åter igen, politiken och våra politiska företrädare, som nu kan styra upp det här.

Jag räknar med ett snabbt agerande.

Annars kommer jag att polisanmäla mig själv. För att jag var ute med röjsågen.