Skogens Dag – Varje Dag!

Det är ju rätt populärt med att utnämna datum för det ena eller andra ändamålet – typ Kanelbullens Dag (4 oktober) eller Bordtennisens Dag (6 april).

Lite oklart när det är Skogens Dag.

I nästa vecka (12 maj) anordnas ”Skogens Dag” av  Skogstekniska klustret, Länsstyrelsen i Västerbotten, SLU och Umeå universitet.

Bra där!

Å andra sidan var det ”Skogens Dag” redan i dag (5 maj) då Föreningen Skogen (där jag är medlem) höll en spännande debatt i riksdagens andrakammarsal om skogspolitiken.

Vi som inte hade tid att vara där kunde vara med på zoom. Och visst, lite amatörmässigt ibland, med en kamera från nedåt vänster mot panelen som inte kunde ändras – och rätt som det var så bröts hela sändningen och framkallade inlägg som ”nu försvann både bild och ljud” – men på det stora hela var det ett bra engagemang med kunniga politiker (där miljöpartisten förstås hade en annan uppfattning om allt).

 

Det var under debatten dock tydligt hur bristfälligt den svenska regeringens engagemang varit (statsråd som uteblivit vid viktiga möten) i skogspolitiken.

Det finns ett politiskt tryck här som inte ska underskattas – och där vi som skogsägare måste säga i från när EU-kommissionären Timmermans stolpar in – med sin naiva kunskap om verkligheten i de nordiska länderna. Och vill styra och ställa om din och min skog, vare sig den ligger i Småland, Norrbotten, Östergötland eller Västerbotten.

Därför viktigt att det här med ”Skogens Dag”, vem som än anordnar den, är något som inte bara är en högtidsdag.

Utan något vi skogsägare måste slåss för varje dag!