Jättecoolt & Ashäftigt i Östergötland!

Jag är utbo, därav namnet på denna blogg.

Jag bor i Stockholm, men har min jord och skog i Östergötland och Närke – och jag vet och känner mycket väl var jag har mina rötter och hör hemma.

Som utbo i Stockholm åker jag några stationer tunnelbana de flesta dagar.

För några veckor sedan noterade jag glatt – om än med stigande förvåning – några heltavlor i tunnelbanan från mitt hemlän, d v s Östergötland, som uppenbarligen syftade till att locka besökare och turister.

Gott så!

Jag förvånades dock över innehållet. Det var ju inte direkt några typiska östgötska besöksattraktioner som lyftes fram.

Utan en bild på en träpinne, ett bild på ett hål i marken utanför Vadstena slott, en bild på en vattenpöl på parkeringen utanför Kolmårdens Djurpark o s v. Kompletterat med kommentarer som ”SUPERKUL!”, ”JÄTTECOOL! och ASHÄFTIG!”.

Från barn i 5-6 års-åldern.

Men jag tänkte att det där begriper väl inte jag hur det ska uttryckas.

I mitt arbete har jag träffat på så många som kallar sig ”Art Directors” och ”Client Service Managers” och allt möjligt annat fint och de jobbar med ”Brand Strategies” och ”Corporate Reputation” och ”Social Impact” och framför allt ”Sustainability” (detta modeord).

Det låter fint och det är alltid på engelska – och föga förvånande hade tunnelbanekampanjen inte ”Besök Östergötland” som avsändare utan något som heter ”Visit Östergötland”.

Så jag tänkte inte mer på det. Och nu ska jag inte vara gnällig – kanske kan det locka en eller annan utländsk turist.

Men när jag läser Motala Tidning/Folkbladet den 19 april, så är det väl lite tveksamt om kampanjbudskapet gått hem. Någon trodde det handlade om Gotland, en annan trodde att det handlade om miljö, en tredje konstaterade att ”pinnar har vi ju här hemma” o s v.

Någon större längtan efter att åka till Östergötland verkar tunnelbanekampanjen inte ha frammanat.

Vilket är synd.

Inte minst som den uppges ha kostat 581.250 kronor.

Så här kommer mitt kampanjbidrag (”My Campaing Contribution”) – och det är helt gratis!

  • Det är så himla fint i Östergötland!
  • Så ta några semesterdagar där!
  • Det finns så mycket fint att upptäcka och se.
  • Och ta även några dagar i Närke – det är lika fint där!