El-stöd & telefonstolpar!

Nu blir det spännande det här med el-stödet.

(1) Häromdagen trillade det in en peng för bostaden i Stockholm (verkar avse november-december 2022).

Det gjorde det även i den förra vändan. Då kom det dessutom en peng för el-förbrukningen på gården – lite rörigt eftersom jag med enskild firma kör elen privat och rörelse på en och samma mätare (fast jag fördelar det i skattedeklarationen).

Det där väckte en del medial upprördhet – att näringsidkare kunde få el-stöd som ”privatpersoner”.

Den här gången verkar dock el-stöds-pengarna till ”näringsdelen” utebli. Antar att jag då måste sitta och fylla i en ansökan istället.

Jag får väl se vad jag orkar med. Här, som i många andra myndighetsadministrativa sammanhang, finns ju en tendens att införa en välmenande åtgärd, men låta den genomföras av en byråkrati som motverkar dess förverkligande.

Noterar dessutom att EU-kommissionen har riktat kritik mot det svenska el-stödet och menat att det kanske kunde ha funnits smartare sätt att hantera det hela.

(2) Häromdagen ringde för övrigt något företag på uppdrag från Telia och undrade om det var ok att de tog bort några gamla telefonstolpar på fastigheten i Närke.

Ok, sade jag, och frågade om de inte på samma gång kunde ta bort de gamla kreosotindränkta telefonstolparna på fastigheten i Östergötland.

Handläggaren letade febrilt på sin dators fastighetskartor, men kom till sist fram till att telefonstolparna redan var borttagna.

  • Nej, sade jag, det är de inte, de kan okulärt besiktigas på plats, om man inte tror det.
  • Jaha, sa den trevliga handläggaren.

Bildbeviset.

Så nu återstår att se hur Telia ska  ta bort någonting som de menar inte finns.

Kan bli lika spännande som det här med el-stödet! 🙂