Jag har fler vildsvin på fastigheten än i hela Danmark!

Fast nu är ju det inte något att vara glad över.

Och särskilt svårt var det ju heller inte att uppnå den prestationen.

För jag läser på såväl atl.nu som aftonbladet.se att i Danmark har man på fyra år mer eller mindre lyckats utrota vildsvinet. Innevarande år (2023) har ett (1) vildsvin observerats på dansk mark. Uppgifterna kommer i sin tur från det danska Naturvårdsverket.

Då kan man tycka att förutsättningarna varit något sämre i Danmark med en landgräns mot Tyskland. I Sverige har vi sjögräns söder- och österut och landgräns endast i väster utmed Norge – och det är ju inte direkt därifrån grisarna kommer. Och de är definitivt inte kända för att ta sig in i landet från Finland efter att ha simmat över Torne Älv.

Men i Danmark har man tagit den rovdjurspolitik som handlar om vildsvin på allvar och effektivt byggt ett sju mil långt vildsvinsstaket utmed gränsen mot Tyskland.

Så har man då också blivit av med såväl grisarna som sluppit den afrikanska svinpesten.

Fyra gånger fler än i Danmark – på en och samma bild!

Här i Sverige är problemet då inte att det strömmar in grisar från grannländerna utan att man genom en slapp rovdjurspolitik alls låtit vildsvinsstammen etablera sig och sedan låta den ohämmat föröka sig.

Med väl kända och enorma skador för jord- och skogsbruk.

Åter igen, ansvaret faller tungt inte bara på politiken utan kanske än mer på dem som i begynnelsen tog in och sedan släppte ut grisarna ur hägnen. Det borde ha funnits, men finns inte, ett personligt straff- och skadeståndsansvar här.

För egen del ser jag närmast dagligen, via bilder från jaktlagets kamera, hur Nasse & Co på nätterna bökar omkring i skogen, sådär några hundra meter från lagårdsplanen.

Det är ofattbart att detta fått ske. Och den politiska kraftlöshet som frågan ägnats.

Det är inte alltid som det är bra att vara numerärt större än Danmark!

——

Fast nu är året snart slut och då kan man ju inte avsluta med att gnälla.

Tvärtom – det finns mycket att glädjas åt!

Som bara de fantastiskt fina vinterdagar det varit nu runt jul!