EU + Frukt + Mjölk = SANT

Ibland måste man bara lyfta fram de positiva sakerna med vårt svenska EU-medlemskap.

Det går förvisso att ibland ha övergripande synpunkter, t ex om hur skogspolitiken – via klimatpolitiken – och liksom lite bakvägen, integreras alltmer på EU-nivå.

Men ofta tycker jag att vi är lite gnälliga. På det stora hela, och det har jag skrivit förut, så har det svenska medlemskapet, snart 30 år, tjänat oss väl.

Ibland läser man konstiga artiklar om svenska kommuner som i sin, i och för sig förståeliga besparingsiver, fattar beslut om att dra in skolmjölken.

Föremål för besparingar?

Det räcker att googla på ”drar in skolmjölken”, så hittar man sådana artiklar bara det senaste dryga halvåret från allt från Köping (som ändrade sig) till Robertsfors och Kiruna (hur det slutade där vet jag inte).

Desto mer glädjande är det då att höra att det inom EU finns något som heter EU:s skolprogram för utdelning av frukt, grönsaker och mjölk i hela EU. Det ingår i ett större utbildningsprogram om jordbruket i EU och syftar minsann inte bara till att stödja utdelning av frukt, grönsaker och mjölk i skolorna utan också till att lära barn att äta hälsosamt och till att förklara hur maten produceras.

Det har funnits i flera år. Svårt att få en uppfattning om hur mycket det handlar om (hittar bara lite gamla siffror), men det verkar röra sig om åtskilliga hundra miljoner, inte bara euro – utan kilon frukt och grönt och liter mjölk – som med de här pengarna kanaliserats till skolbarn inom EU ihop med informationsinsatsen!

Sverige har hittills bara deltagit i skolmjölksdelen (oklart hur det är med grönsakerna), men häromdagen beslutade regeringen att ge Jordbruksverket i uppdrag att se till att Sverige – som sista EU-land (!) – även kan delta i skolfruktsprogrammet.

Frukt till alla skolbarn!

Bättre sent än aldrig.

Bra och viktigt. Ett gott exempel på hur EU också kan göra nytta ända nere på skolbespisningsnivå.

Och en god ”kick-back” på medlemsavgiften!