Min (försenade) topplista!

Till helgerna brukar redaktörerna för tidningar och sajter kolla igenom besöksstatistiken och ”klick-raketerna” och sedan göra ett extra utskick om ”Veckans guldkorn”, ”Veckans bästa”, (”Redaktionens val”, heter det hos ATL), o s v, utifrån det.

Nu har jag inte tillgång till någon statistik, men jag hade ändå tänkt att göra mig en egen liten topplista till helgen som just passerat.

Ett teknikhaveri (fråga inte hur det gick till) gjorde dock att jag plötsligt inte kunde logga in och göra inlägg på min egen blogg förrän jag fått hjälp av ATL.

Men bättre sent än aldrig – här kommer min försenade topplista (utan inbördes ordning).

  • Skogsägare stämmer staten

Jajamen. Två skogsägare i Södermanland, stämmer med stöd av Centrum för rättvisa svenska staten på skadestånd för överträdelse av egendomsskyddet och deras rätt till domstolsprövning. Se ATL 13/6.

Och det gör de rätt i. Bakom beslutet ligger en dom i vintras från Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) som slog fast att registrering av nyckelbiotoper inte var ett beslut som gick att överklaga.

Centrum för Rättvisa är en bra och viktig organisation för medborgerliga rättigheter (där ”rättshaverister” inte ska göra sig besvär) och tar de sig an ett ärende kan man räkna med att det är välgrundat och något att ta på allvar.

 

  • Jaga grisar med drönare

Nu föreslår regeringen i en promemoria att det ”i vissa fall” ska få användas drönare för att söka efter vildsvin vid jakt.

Det tycker jag är bra!

Det där med ”i vissa fall” återstår väl att se hur det ska uppfattas.

Och förslaget ska, om det genomförs, gälla först fr o m årsskiftet 2004/2005, så Nasse kan lugnt tugga på höstskörden och böka upp skogsplantorna till dess.

Men sedan hoppas jag på drönare som sätter fart och letar upp var vildsvinen gömmer sig.

 

  • Kallt och regnigt för barkborren

Efter några torra och soliga veckor i maj, så är det väl, i ett barkborreperspektiv, härligt att vi haft några småregniga veckor med svala temperaturer i juni, så det förhoppningsvis inte blir så mycket av med en andra svärmning.

Få barkborrar i fällorna, konstaterar Skogsstyrelsen i ATL. – Bra!

Nu ska här förstås verkligen inte tas ut några segrar i förskott. Men ändå – kvalar in på min topplista gör nyheten i alla fall.