Nationaldagen 2024 – 80 år sedan Dagen D

Nationaldagen började i strålande sol med flagghissning och sommarpsalmer vid Medevi Brunn.

En dag att vara stolt! Vi har inte så mycket tradition i Sverige med det här med Nationaldagen. Lyssnade till ett radioprogram om detta häromdagen som förklarade att vi som en sammanhållen statsbildning, Konungariket Sverige, har en lång historia, längre än de flesta andra länder. Och kanske tar friheten för given.

I århundraden har vi varit förskonade från krig och inbördeskrig och oroligheter och annat elände. Inte så underligt att man i Frankrike (14 juli) och USA (4 juli), med en annan historia, firar Nationaldagen med lite mera buller och bång.

Samtidigt som det just i dag , den 6 juni, är Dagen D, d v s 80 år sedan de allierade inledde invasionen av Normandie. Så mycket vi har att tacka alla dem som kämpade (och gav sina liv) för vår frihet där!

I dag lever vi på nytt i en orolig värld med terrorism och med kriget nära inpå oss. Desto större anledning att fira Nationaldagen! Det är, åter igen, lätt att ta friheten för given.

Morgonsolen övergick i ett kort, men rejält, regn som de vårsådda åkrarna väl behövde.

Sedan var det sol och regn varannan timme.

Var och kollade in avverkningen. Skotaren hade knappt hunnit köra ut timret, så var timmerbilen där och hämtade. Kvar bara travar med massaved och bränsleved.

Sådant kan man bli glad av så här på Nationaldagen!

PS! Glöm inte bort att gå och rösta i Europaparlamentsvalet!