En extra bra arbetsdag

Idag var en riktigt bra arbetsdag.
Danne och Fredrik jobbade med maskinhallen, oklart vad de gjorde men de klängde omkring där i alla fall. Jag och Linda flyttade djur.

Det gick så bra allting och det var superfint väder. Alla tjurar verkade nöjda med tillvaron eller så var de bara slöa i värmen. De var i alla fall väldigt snälla och lätthanterliga. Eller så var det jag och Linda som var så himla lugna och duktiga på djurhantering!

En bra sak som vi utnyttjar lite för sällan är det drivsystem som vi kallar karusellen. Det är en rund fålla som leder till en vågbur. Jag har visat den på bloggen tidigare men det var ett tag sedan nu. Inne i karusellen finns väggar som man kan flytta och på så sätt driva djuren ut i gången och in i buren. Därifrån lastas de enkelt på slaktbilen, utan att man behöver hantera dem så nära inpå eller krångla med en massa grindar inne i deras boxar.

Nu på senare tid har vi nästan bara använt karusellen när det varit dags för slakt. Tjurarna har gått bra att lasta även om det varit första och enda gången men man vet ju att det går ännu bättre om de är lite tränade. Förut var vi bättre på att väga djuren då blev de ju vana. Då nästan sprang de igenom sedan!
Av olika anledningar har vi kommit av oss lite men det är nog dags att ta upp det där igen nu.

Idag gjorde vi en liten träningsrunda med tjurarna som flyttade till Hangarn. Vi kollade inga vikter men vi lät dem vara i karusellen en stund och sedan bara gå igenom gången och vågen. De fick bekanta sig med systemet i lugn och ro, tillsammans med sina flockkamrater.


Djuren har bättre minne än man kanske kan tro. En sådan här grej gör garanterat att de känner sig ännu tryggare där nästa gång, även om det dröjer länge. Och med det slipper man stress och minimerar risken för skador på både människor och djur.

Lite tidsödande är det förstås men det är väl investerad tid. Man har igen det på så många sätt. Och när saker klaffar, solen skiner och ingen är stressad eller irriterad, då är det väldigt roligt också.


Mat smakar bra efter en träningsrunda

Jag önskar mig fler sådana här dagar. Dagar nära djuren. När man gör det lilla extra och känner sig som en riktigt bra bonde.