Såhär gör vi för att få lugna djur till slakt

Något som jag tycker är kul är att jobba lite extra med djuren. Att dra nytta av bra saker man har investerat i och kräma ut det bästa ur lösningar man tror på. 

Vi har ett drivgångssystem som jag har visat här några gånger förut med en så kallad karusell. Eller karusell förresten? Säger man så eller är de bara vi? Det är ingen riktigt karusell men det är en rund fålla som man kan driva djuren i med hjälp av grindar. Så att de går runt… Nåväl, här kallar vi den i alla fall för ”karusellen”.

Från karusellfållan går djuren vidare in i en gång längs med väggen och till sist genom en vågbur. Där kan de stanna för vägning och det finns även möjlighet att låsa fast dem om man behöver undersöka dem på något vis eller klämma fast ett nytt öronmärke.

När djuren ska på slakt går de via karusellen och grindarna och sedan upp på lastbilen. Ett smidigt system som vi tycker fungerar bra.


Skulle naturligtvis ha haft några bättre bilder att visa men det får bli en annan gång.

Nötkreatur är ju nyfikna men vill helst att allt ska vara som vanligt hela tiden, utan så många överraskningar. Därför kan det vara lite svårt att få dem att gå i grindsystemet om de inte är vana. Trots att det är byggt för att de enkelt ska föras dit de ska av bara farten. Och nog fungerar det men det kan bli en del stopp på vägen ibland och vissa individer kan bli lite stressade.
Men om de är tränade, om de så bara har gått där en enda gång som småtjurar, går det så oerhört mycket lättare. Och om man har tränat dem ytterligare en gång hinner man knappt blinka innan de är igenom! Enkel, snabb, säker och framförallt stressfri hantering.

När vi flyttar in nya djur till Hangarn (stallet där den här karusellen finns) är de ungefär nio månader gamla. Vi brukar låta dem gå igenom karusellen innan de får komma till sin nya box, just för att de ska få lära sig hur det funkar. Vi tar det lugnt och låter dem gå i sin egen takt, helt utan stress och på så sätt får de en bra upplevelse av det hela. Det brukar räcka för att det ska gå väldigt lätt att lasta dem sen när de är 17- 18 månader. De har uppenbarligen väldigt bra minne!

Förra veckan skulle vi sopa ren resten av vindväven och då passade det bra att köra lite extra karusellträning. Jag släppte igenom nittio djur medan Linda sopade och inte en enda verkade tycka att det var obehagligt. Alla utom en grupp hade förvisso gått igenom när de flyttade dit men jag tror att det gick extra bra för att de kände att jag hade en trevlig arbetsdag och för att jag tog det så lugnt. Det är intressant att de läser av människors sinnesstämning så väl. Fina djur. Klokare än man tror.

Det är en skön känsla att veta att man har planterat lite extra trygghet i djuren inför den dag de ska kliva upp på slaktbilen. Och hos sig själv också. Om jag är trygg med att tjurarna är lugna och vet vad de ska göra blir inte jag nervös heller. På så sätt får man en positiv cirkel inför den dag man ska lasta dem på slaktbilen. Lugna människor och lugna djur.
Tack vare en rolig och bra dag på jobbet.