Det finns så mycket att lära!

4 februari, 2019

Nu ska jag berätta en kul grej. Vi har fått ett bokpaket från Hushållningssällskapet här i Västernorrland och jag tänkte att jag skulle passa på att visa hur mycket kunskap man kan ha liggande i fikarummet, på kontoret eller någon annanstans där det går lätt att plocka upp en bok och lära sig mer.

Nog för att det finns duktiga rådgivare och oändligt mycket information på internet men det är väldigt trevligt och enkelt att kunna öppna en vanlig, hederlig bok också. Både när man funderar på något särskilt och vill ha goda råd eller när man vill spontanläsa och få nya idéer och infallsvinklar.


Danne hittade boken med byggtips… Då glittrade det till i ögonen minsann!

Signaler-böckerna är skrivna av Jan Hulsen som är veterinär och lantbrukare i Nederländerna. Sedan har de bearbetats och översatts till svenska av bland andra vår besättningsveterinär Ellinor Cederlöf, det är vi lite stolta över!

Böckerna handlar om allt ifrån klövsjukdomar till flockbeteenden och de är lättlästa med både foton och välgjorda teckningar. Det finns även en handbok som man kan använda för att utveckla sin egen gård.

Jag tror att många kan ha behållning av böckerna, oavsett om man är ny på naturbruksggymnasiet, eller som jag, har tjugo år bakom sig i yrket.

Det finns ett tydligt produktionsfokus i de här böckerna och det tycker jag är bra. Men utgångspunkten är hela tiden djuren och deras välmående och det blir tydligt att det är det viktigaste av allt. Och precis så är det ju. Vi människor ska läsa av djuren, agera utifrån deras behov och skapa en så bra miljö för dem som möjligt. Det är enda sättet att bygga starka företag med friska, glada djur som producerar bra mat. Och det klart roligaste sättet. Samarbete med djur, arbetsglädje och förståelse för beteenden, det är lycka i lantbruket tycker jag.

Och så är det kul med små faktagrejer också!

Jag visste till exempel inte att kors normala gånghastighet är ca 4 km i timmen. Vi människor går normalt snabbare än så och det kan vara bra att ha med sig i tanken när man flyttar djur.

En annan sak, som alla bönder söderut säkert vet, är att kor är väldigt förtjusta i ekollon, men att det kan vara livsfarligt för dem. Det visste jag inte heller. 

Tack för böckerna. Roligt att kunna tipsa andra om sund och bra facklitteratur! 

 

Soligt och en svettig bröllopsdag
Har jag fått ett flirtöga?