”Klimatsmarta” menyer missar poängen

En förskola i Umeå slopar köttet på menyn och kör vegetarisk kost. För klimatets skull. Livsmedelsverket rynkar pannan lite men en dietist är inkopplad så det är ingen fara.

Alla kan alltså lugnt hänga in småryggsäckarna, lämna barnen och entusiastiskt vinka i fönstret utan att vara rädda att de små liven ska svälta ihjäl. Någon smart person yttrade dessutom att man kan servera barnen kött hemma om man tycker att det är en viktig del i kosten. Men vad snällt! Kan man göra så? Att man inte har tänkt på det?!

Jag tror knappast att barnen i Västerbotten kommer att bli särskilt avmagrade och hålögda i första taget på grund av den nya kosthållningen på förskolan Gitarren. Det är trots allt ett välfärdsland vi lever i.
Dessutom är det bara kött som har strukits från menyn, inte all animalisk kost, men det framkommer inte så tydligt i media. Jag antar att det blir en hetare debatt och fler klick om man framställer det som att barnen bara ska knapra morötter och grönkål hädan efter. Men så är det inte, man serverar fortfarande mejeriprodukter precis som förut. Mjölk, smör, fil och liknande. Även ägg och fisk. Men köttet är borta. För miljöns skull. Såklart. För kött är ju tydligen väldigt farligt.

Här blir det svårt för mig måste jag säga. Jag stör mig så fruktansvärt på att det ska vara så enkelt att plocka poäng i den här klimatdebatten genom att kasta ut köttet. Hur är det ens möjligt att göra det med ena handen medan man med den andra tackar och tar emot fantastiska produkter som mjölk, smör och yoghurt? Från samma produktion?

Att mjölk och kött skulle ha någon sorts samband, det är tydligen en väldigt främmande tanke!?

Det är som att köttet har blivit roten till allt ont i vissa kretsar. Är det för att man inte vill se att det finns problem som är så oerhört mycket större?  Som man inte löser utan att det svider lite? För ingen kan väl på allvar tro att vi får bukt med all överkonsumtion, all ohållbar energiproduktion och alla industriers utsläpp om vi skippar biffen? Att köttproduktionen skulle vara den största orsaken till den globala uppvärmningen och alla isbjörnarnas död?

Köttfrågan har blivit så het på vissa håll att man missar helheten när den debatteras i media. Turerna kring den här förskolan i Umeå har handlat om rubriker och uttalanden som verkar ha haft som enda syfte att uppvigla till någon sorts ilsken klimattennis. Jag har väldigt svårt för det. Svårt för att se hur mitt och andra bönders arbete, vår välutvecklade svenska djuromsorg och vår trygga livsmedelskedja hanteras på detta sätt. Som slagträn och bror duktig-poäng. Utan att man vill se hela bilden. Utan att man pekar på vilka vinster det svenska lantbruket har för klimatet. Att vi faktiskt gör något som är bra och uppbyggande.

Det stämmer att vi globalt sett inte kan konsumera som vi gör hur länge som helst. Det gäller många saker som resor, bränsle, textil och energi. Och kött. Runt om i världen produceras kött på ett sätt som är lång ifrån hållbart och inte heller vettigt ut djurskyddsynpunkt. Det kan inte fortsätta.

Jag tycker definitivt att förskolor ska kasta ut kött. Utländskt kött.

Alla, särskilt offentliga verksamheter, som har ett ansvar både för människor och för de allmänna medel de finansieras av, borde se till att så långt som möjligt välja det svenska lantbrukets produkter. För att de är kvalitetssäkra och etiska, men också för att de kommer från företag som bidrar till svenska skattepengar, arbetstillfällen och landsbygdens livskraft. Och för att de är klimatsmarta. Även köttet.

En som inte behövde ett långt blogginlägg för att komma med ett genomtänkt uttalande i just förskolefrågan var Lotta Folkesson, ordförande i LRF Västerbotten. Huvudet på spiken. Tack.