Tog till kniven

8 januari, 2020

En tråkig sak som vi har dragits med ett tag är vindväven i Hangarn. Den börjar ju bli ett par år gammal och är inte lika glatt som i början. Damm från halmningen fastnar lätt, till skillnad från i början när allt bara gled av, och då kommer varken luft eller ljus in. 

Värst är det på den sidan av byggnaden som vetter mot skogen. Det är inte samma vindgenomströmning där som på andra sidan och jag upplever att det blir lite fuktigare åt det hållet, där skogen ligger bakom som en vägg. Vi strör ju en del med torrhö också och det dammar ännu mer än halm och proppar lätt igen väven på den sidan.

Vi brukar sopa ren vindväven med jämna mellanrum men dels är det tidskrävande och ganska krångligt eftersom man måste flytta djuren fram och tillbaka, och dels är det ju inte så bra att jobba i damm mer än nödvändigt.

Idag gjorde vi slag i saken och tog till kniven. Jag skar helt enkelt bort väven. Vi får se hur det blir, om det blir för dragigt eller kommer in snö men jag tror inte det. Slänten och skogen bakom skyddar och djuren behöver både frisk luft och bra ljus. Det blev väldigt fint tycker jag!


Väv kvar till vänster. Skåda skillnaden. 

Hos korna är det också öppet längst upp men där är det inte lika brett. Vi får se hur det går här hos tjurarna, men någon mer sopning på just den sidan blir det inte nu i alla fall.

Jag kan lova att grabbarna var nyfikna när jag stod på stegen på baksidan och pysslade med väven. Kul att ha engagerad publik när man jobbar. Mindre kul de gånger väven rasade intåt och de försökte bita tag och dra in den.

 

Nu gäller det att bara att sikta när man halmar så man inte skjuter ut allt. Om det inte fungerar blir det ny, fräsch väv sedan.

Don efter person!
Veckan började inte jättebra