Fina Fiona

6 mars, 2020

Nu är det inte så långt kvar innan kalvningssäsongen drar igång. Det är spännande och som vanligt ska det bli kul att se och lära känna alla nya småttingar. 

En ko som tyvärr inte kommer att få någon kalv i år är Fiona. Hon blev inte dräktig i somras men är kvar i flocken ändå. För att hon är snäll och speciell. Och för att hon fick tvillingar förra året som hon tog så väl hand om. Kanske behövde hennes kropp vila i år efter att ha fått två kalvar istället för en?

Fiona hamnade här nästan slumpartat. Hon kommer från Kvarnsvedens Lantbruk och fick följa med när vi hämtade tjurkalvar för ett par år sedan. Hon är någon sorts köttraskorsning och har alltid varit väldigt snäll och fin. Och busig som ung!

Här är hon i midsommarkrans och jag minns att hon gjorde världens race när vi hade fotat klart. Hon sprang över halva gårn och jag jagade efter i klänning och försökte få fast henne!

Här har hon växt på sig lite och bor på Gaveln med några andra kvigor.

Hennes första kalv var Felicia. Fiona var en duktig mor redan från start och tog hand om sin lilla på bästa sätt. Här är de i hagen utanför tälthallen som vi hade förut. Felicia föddes i maj och längre fram på sommaren gick de på bete.

Året efter, alltså förra året, överraskade hon med två kalvar. Hon kalvade själv under natten och när vi kom ut på morgonen trodde vi att en av kalvarna tillhörde en annan ko. Men vilken? Strax visade den trötta men ansvarstagande Fiona att båda var hennes.

En tjur och en kviga fick hon. Tjurkalven Monstret var jättestor och alldeles trött när han kom ut och kvigkalven Belle var liten men pigg. Tur att det finns många spenar så man kan äta samtidigt.

I år är hon som sagt tom och jag hoppas att hon inte blir deppig av att inte få någon egen kalv. Det ska bli intressant att se hur hon agerar i flocken sedan när kalvarna ska vaktas på betet. Om hon kommer att hjälpa till med de andras småttingar trots att hon inte har någon egen?

Trevlig är hon i alla fall. En av de kor man känner lite extra för.

Att hålla sig sysselsatt
Dagens tips