En ny värld varje vecka

Nu när det är somrigt och torrt strör vi med torv igen i två av ligghallarna. Bädden är fast och stabil efter att vi varvat med halm ett tag och tjurarna uppskattar torven extra mycket nu. Den är svalare än en halmädd och så är den mycket roligare. Att få komma in på en nytorvad yta verkar vara som att gå in i en helt ny värld. Kul att man kan erbjuda det varje vecka! 

Det har varit ett visst vacklande fram och tillbaka den senaste tiden. Först körde vi torv, sedan blev det halm när det var blött och smetigt och efter det torv igen. Sen blev det mycket med allt. Stängsel, vårbruk och en massa annat och då öste vi på med halm igen för att det går fortare att hantera.

Det tar lite tid med torven eftersom vi skottar ut den för hand. Som jag berättat förut finns det inga riktigt bra möjligheter att sprida med traktor, utan vi tar in en bal genom hamluckan och sprider ut den med grep eller spade. Det tar inte jättelång tid men bra mycket längre än att halma med halmfräsen och bara gå in och fördela lite med högaffeln. Å andra sidan behöver man inte göra något mer på hela veckan när man väl har torvat.


Titta hur de har gnagt på väggplyfan genom åren förresten.. Ligisterna. 

Igår var det dags och jag stänger alltid ut tjurarna på gången när jag jobbar med torven. Allmän säkerhetsåtgärd när man ska vara inne på bädden så länge och grabbarna blir alltid extra jobbiga just när det kommer in ny torv. Det ska springas och skuttas och stångas och det är inte så kul när man går där med grepen.

Förväntansfulla stod de vid grinden och ville bli insläppta. Det är kul att se dem. De kommer in och luktar på torven, några smakar lite och så går de liksom försiktigt först som att de känner efter hur det känns under klövarna. Att det är samma som för en vecka sedan och att de sett en nytorvad liggyta många gånger förr verkar inte spela någon roll. De tycker att det är så spännande och börjar snart hoppa och stångas och fnysa så det dammar. Tacksamt att de kan bli så glada. Väl värt den extra tiden man lagt ner på manuellt arbete.

Ber om ursäkt för katastrofsuddiga bilder!