Reko idéer ska väl ändå inte polisanmälas?

Det ska vara lätt att göra rätt. Att producera och sälja lokal mat är krångligt nog och alla smarta lösningar borde uppmuntras, inte motarbetas. Med det i åtanke tycker jag att det är oerhört tröttsamt att en av landets Reko-ringar har polisanmälts.

Först tänkte jag skriva att jag är uppgiven. Men nej, det är nog framför allt frustration med en touch av ilska jag känner. På att det ska vara så förbannat svårt att få göra något enkelt för en gång skull.

För ungefär en månad sedan upptäckte jag Reko-ringarnas förträfflighet. Jag hade såklart hört talas om dem och blivit tipsad långt tidigare men eftersom vi är nygamla i direktförsäljningsdjungeln och inte riktigt med i svängarna trodde jag att detta Reko som alla pratade om var ytterligare ett krångligt, arbetskrävande och papperstungt projekt som bara ytterst drivna säljare och riktigt pigga individer pallade med.
Döm om min förvåning när jag upptäckte att det var väldigt enkelt. Jag blev positivt överraskad och då är jag inte ens en person som gillar överraskningar speciellt mycket.

Vi har bara sålt kött via Reko-ring en gång men det var smidigt och det kommer att bli fler tillfällen. Dock måste det tydligen finnas smolk i alla smarta glädjebägare för nu är alltså en av landets Reko-ringar polisanmälda. För vadå, undrar man? Jo, för att varuutlämningen sker på allmän plats, bevars. Gäsp, vad less man blir.

Såhär går det i alla fall till i en Reko-ring. Med reservation för att jag är ny och möjligen kan ha missuppfattat någon detalj:

I en Reko-ring samlas producenter och konsumenter via en gemensam Facebook-grupp. I gruppen publiceras tid och datum för utlämning och alla producenter som vill vara med lägger upp annonser. I anslutning till sin annons tar man upp beställningar, svarar på frågor och kommer överens med sina kunder. Helt utan mellanhänder.
Sedan kommer utlämningsdagen. Då samlas man på en bestämd plats (i Sundsvall var det en central parkering i hamnen) och kunderna får sina beställda, oftast redan betalda, varor.

Det handlar alltså om relationer mellan producent och konsument. Och om varuutlämning. Inte torgförsäljning. Inte marknadsstånd. Inget mer än ett par timmars aktivitet på en allmän plats. Självklart alltid på ett ställe som passar för ändamålet och där ingen annan verksamhet störs. Allt är klart på kort tid och efteråt syns inte ett spår av att närproducerade varor har levererats till glada kunder.


Hushållningssällskapet har i uppdrag att underlätta och främja bildandet av Reko-ringar runt om i landet. HÄR kan man läsa mer.

Reko-ringarnas syfte är att seriösa företagare ska kunna möta sina kunder, göra upp affärer och lämna över sina produkter. Utan att alla ska behöva ha en egen butik. På det här sättet kan kunderna handla av fler producenter samtidigt, under organiserade men okomplicerade former. Via Facebooksidan kan man som konsument dessutom få kännedom om lokala produkter som man inte ens visste fanns.

Ett antal administratörer finns förstås bakom Reko-ringarna eftersom inget gör sig självt. Deras engagemang är stort men utförs helt ideellt. De ansvarar bland annat för information, planering av utlämningsdagar, uppdatering på Facebook, kontakt med myndigheter samt regelkontroll av all annonsering.


Reko-ringarna har bidragit till ett ökat intresse för närproducerat, livligare företagande på många orter och enklare vägar för de som vill köpa och sälja lokalt. Hur bra?

Nu är det tyvärr så att en Reko-ring i Umeå har polisanmälts. Av en enskild polis. För att det råder oklarhet kring om man får samlas på allmän plats för själva utlämningen eller ej. Jag tycker att det är så tröttsamt. Särkilt eftersom det fungerar ypperligt på andra ställen runt om i landet. Här i Sundsvall till exempel finns ett bra samarbete med kommunen och polisen, samt även med miljökontoret som har ansvar för kontroll av livsmedelsförsäljning.

När något för en gångs skull går snabbt och smidigt, när alla sköter sitt fast tillsammans i en supersmart gemenskap, ja då ska det alltså behöva krånglas till? Finns det verkligen inte bättre saker att rota i?

Vi har producenter och vi har kunder. Det finns varor och det finns de som mer än gärna vill köpa. Vad är då problemet? Jo, att man ses på en parkeringsplats.

Kom igen. If it ain’t broken, don’t fix it.