Galna harar, kor och gödseldoft

15 oktober, 2020

Jag var ute och sprang ikväll och äntligen doftar det höst här i söder också. Men det är inte samma aromer som hemma precis. Här känner man av löv och årets sista gräsklippning medan den Nysäterska doften mer verkar ha inslag av skit just nu.

Hösten i den här stan verkar innebära att man riskerar att krocka med harar som kommer hoppande ur mörkret mitt framför fötterna på en, samt att det ligger små hårda nötter på alla trottoarer och gångvägar. Charmigt förvisso, om man inte blir rädd för plötsliga gnagare eller snubblar på de där nötterna (kan det vara ekollon tro, det var mörkt ute), men jag föredrar nog hemmamiljön ändå.

Den fina bilden här uppe har Jesper tagit och den är från i förrgår när det spreds fastgödel med en himla fart. Det är vår egen spridare och en inlejd från Töva Maskinservice så det skulle gå snabbare. Den här gången hade skiten körts ut på hög i förväg och det blev spridning på ungefär 12-15 hektar enligt Dannes uppskattning.

Håkan har plöjt idag också och Linda har klippt kor medan Danne har varit iväg och lagat skruven till mixervagnen. Det är så kul att vissa av kossorna älskar att bli klippta nu. Ronja till exempel, hon hade buffat och knuffat och dragit uppmärksamheten till sig hur länge som helst för att få komma i närheten av klippmaskinen.


Vi gör ett försök i år med att klippa korna lite lätt på låren och kanske under magen. En blöt höst gör ju tyvärr att det blir svårare att hålla torrt och alla väljer tyvärr inte de bästa ställena att lägga sig på. Skitig päls värmer dåligt så därför testar vi att klippa litegrann såhär i förebyggande syfte så det inte fastnar så lätt.

Vi får se hur resultat blir. Och vädret. Nu ska jag googla ekollon. Vi hörs.

Nu är skruven fixad
Det måste bli rätt