Då var det klart

Det plingade i telefonen natten mellan fredag och lördag. Den där tiden på dygnet när man vaknar med ett förvirrat ryck, kollar på skärmen, konstaterar att ingen tonåring behöver hämtas någonstans, ingen har kört fast och inga djur är på drift, innan man lättat somnar om och sover en stund till. Just denna gång med ett leende på läpparna. 

Sms:et var från Jesper och det löd: Förstaskörd 2021 färdig, 03.45! Precis ett sådant meddelande man vill ha! Strongt att han körde klart. Extra långt nattjobb blev det på grund av en trasig kedja som vi behövde byta vid midnatt men sedan körde han ända in i kaklet.

Som man kan se blev det 2033 balar totalt. Riktigt bra volym, mycket tack vare att skörden blev lite uttänjd på grund av vädret. Vi hade gärna fått klart allt lite tidigare, det sista var lite väl utväxt, men överlag ser det bra ut och mycket foder vill man såklart ha. Är det snålt med balar i högen spelar det ingen roll hur bra näringsvärden det var i de som redan är uppätna.

Dannes gissning är att energinivån ändå ligger på nästan 11 MJ i snitt, 10,7 om han ska ge en exakt siffra och det tycker jag känns bra. Tar vi foderanalys, vilket vi inte gjort exakt alla år, gör vi det senare på färdigensilerade balar och beräknar foderstaten efter det. Nu fodrar vi fortfarande av fjolårets balar så än så länge behöver vi inga nya värden att utgå ifrån när vi lägger till kraftfoder och mineraler i mixen.

Nästa uppdrag på tur är kornas hö som ska skördas om några veckor. Bra gräs men med lägre energinivåer så de blir mätta och får allt de behöver men utan att bli för feta inför nästa kalvning. Kofodret tar vi i Holm i år, på arrendemark som ligger 2-3 mil från gården. Det blir bra att göra ett samlat ryck där och ta en senare skörd.

Innan dess är pressen uthyrd några dagar och Danne har kört i Indal och Liden idag.