Inga luspudlar på våran gård

Efter klövverkning, dräktighetskoll och utsortering av slaktkor var det äntligen dags att avlusa och avmaska ett antal djur. Nu är det klart och det är skönt att slippa ha det här momentet hängande över oss.  

Pälsätande och blodsugande löss är ganska vanligt och särskilt de pälsätande små ligisterna angrep korna förra året så de fick klåda och blev fläckiga. Vi brukar avlusa dem varje höst men eftersom lusmedlet innebär slaktkarens måste det ske när man vet vilka kor som ska vara kvar och vilka som ska skickas iväg. Därav ordningen med klövar och dräktigheter innan lössen kunde jagas på flykten.

Vi hade två medel att jobba med. Vår veterinär rekommenderade Spotinor till de vuxna korna och Noromectin till kalvarna eftersom det även tar död på mask som de kan vara mer känsliga för.

Medlen är flytande och sprutas på ryggen med en dospistol. Rätt enkelt men med vissa krav på planering. Det gäller ju att veta vilka som har fått och det får inte vara regn eller snö så medlet rinner av.

Vår strategi var att lämna foderbordet tomt några timmar innan avlusning. När vi sedan ställde fram balar kom alla kor och ställde sig snällt och mumsade. Snabbt som ögat gick jag och Linda bakom dem i skrapgången. Jag doserade och Linda höll koll så inga kossor bytte plats eller slank undan. Det gick väldigt smidigt eftersom de var hungriga och hade fullt fokus på maten. Ingen hann bli nyfiken eller misstänksam och rätt som det var hade alla fått sin dos.


Arrangerad bild i efterhand. Vi var för snabba för kameran! 

Kvigkalvarna tog lite längre tid eftersom de inte ställde sig på rad som korna. Vi föste in dem några åt gången i en grindfålla vid ströbädden istället. Där fick de sin medicindos innan vi släppte över dem på bädden och hämtade ett nytt gäng. På så sätt gick det lätt att veta vilka som var färdiga och vilka som ännu inte hade fått.

Krångligast var tjurkalvarna men de fick också allt de skulle ha. Nu återstår bara journalföring och sedan är vi klara med lössen när det gäller kor och dikalvar.

Övriga djur avlusas/avmaskas inte vid någon viss årstid eftersom vi sällan ser behov av det bland ungtjurarna och de kalvar som inte gått på bete. Däremot ger vi alltid en dos Spotinor på alla nya djur direkt när de kommer hit. På det sättet håller vi efter och får väldigt sällan problem med löss. Tack och lov, för de är inte roliga!