Frisersalong och blötsnö

Klockan är halv tio denna lördagskväll och jag ligger i sängen och dricker kaffe och äter delicatoboll. Snart ska jag sova, trots att det är helg, för jag är mör som en långhängd entrecote i hela kroppen. 

Idag var jag uppe tidigt för att hinna med allt jag hade tänkt. Jag fixade så mycket som möjligt av det dagliga djurjobbet på förmiddagen så jag hade hela eftermiddagen fri till att klippa tjurar. Ända tills det var dags för kvällssysslorna och en sen lördagsmiddag.

Jag blir alltid så härligt trött i kroppen när jag klipper djur. Kanske är det för att timmarna bara går och arbetet är mer fysiskt krävande än man först tror eller så är det allt runt omkring själva klippningen som gör det. Bygga grindsystem, fösa djur hit och dit, öppna, stänga, byta sida, hålla koll. Allt går automatiskt men man är verkligen i ständig rörelse.

Såklart blev det inga bra bilder. Som jag berättat tidigare halvklipper jag de djur som riskerar att bli skitiga och använder mig av grindkarusellen och vågburen för att kunna jobba säkert. Någon gång ska jag ha gott om batteri i telefonen eller kameran och visa lite bättre. Helst i dagsljus.


En hel radda nyfikna som vill till frisören. 

Tjurarna är väldigt snälla, tvärtemot vad många tror. När de står fixerade i buren är de lugna och har sällan något emot att bli klippta på låren och under magen. Någon enstaka kan vara lite kittlig och någon annan lite ryckig, men det är också allt.

De som är klara släpps ut i en fålla utanför buren där de får vara tills alla är färdiga och de kan gå tillbaka till boxen. För att jag ska kunna arbeta ostört har jag en egen liten inhägnad precis vid buren dit tjurarna inte kommer in. På så sätt kan djuren ströva fritt och se varandra samtidigt som jag inte behöver oroa mig för att de ska bli närgångna eller stöka till bland mina klippgrejer.


I ”efterfållan”. Lagom stor yta för att de ska kunna gå runt i lugn och ro men inte springa fram och tillbaka och liva upp varandra för mycket. 

Blötvädret då? Jo, vi har världens tråkigaste väder just nu. Regn större delen av dagen och därmed blankis överallt. Hela gårn är som en enda stor halkbana och jag har gjort ett flertal fina piruetter med hjullastaren.
Det är deprimerande när snön nästan regnar bort och allt blir skitigt och trist. Särskilt såhär en vecka före jul.

Jag tror tyvärr att de väderomslag vi har är här för att stanna. Jag upplever ganska stor skillnad nu jämfört med när vi började med djur för drygt tjugo år sedan. På vintern var det minusgrader under längre perioder och inte det här framochtillbaka-vädret som vi har nu. Undrar hur det kommer att påverka djurhållningen framöver? Ströbäddsdrift blir dyrt i alla fall för det går åt mycket halm. Kanske måste man på allvar börja kika på nya eller åtminstone flera olika typer av strömedel?
Vad djuren säger om hastiga temperatur- och luftfuktighetsskillnader vore också intressant att veta men de verkar kunna anpassa sig rätt bra. Vi ser i alla fall inga tydliga tillväxtnedgångar kopplade till väder. Svårast är det nog för dem när det blir plusgrader direkt efter sträng kyla. Nötkreatur är ju duktiga på att hålla värmen i minusgrader men sämre på att hålla sig svala när det blir varmare ute.

Vi får hoppas att klippta rumpor kan underlätta litegrann i alla fall.