Hur är det ens möjligt?

Varför är det så lätt att lägga klimatskam och förbättringskrav hos oss producenter än hos alla som faktiskt äter maten? Vi bönder kan tyvärr inte sluta med fossila bränslen i morgon men alla vi som äter kan börja minska matsvinnet redan idag. 

Vi lantbrukare, särskilt vi med animalisk produktion, får fortfarande rätt ofta stämpeln som miljöbovar när det gäller mat, trots att det är hemma i hushållen vi alla kan hjälpas åt att göra skillnad fortast. Det är ju där matsvinnet sker, en oerhört stor och helt onödig klimatförstörare.

Jag roade mig, eller snarare oroade mig, med att läsa Livsmedelsverkets senaste information om matsvinn. Det är både irriterande och hoppfullt. Irriterande för att det slängs så vansinnigt mycket fullt ätbar mat hela tiden och hoppfullt för att det går att ändra på och att alla kan hjälpa till.

Visste ni till exempel ett matsvinn står för 8-10% av alla växthusgasutsläpp i världen? Det är alltså utsläpp som sker helt i onödan och som skulle kunna minskas direkt, samtidigt som enskilda människor skulle få mer pengar över om de slutade slänga mat som de köpt hem.

Självklart sker matsvinn i hela produktionskedjan men den allra största andelen uppstår faktiskt i privata hushåll. Det tycker jag är väldigt intressant. Att människors egna kylskåp och skafferier kan slå storkök, produktionsanläggningar och butiker på fingrarna. Det betyder ju att det finns fantastiska möjligheter till förändring och att varje enskild liten människa spelar en avgörande roll i den stora klimatfrågan.

Många har nog hört att så mycket som en tredjedel av all mat som produceras i världen slängs (…paus för gråt och tandagnisslan…) men nytt för mig var att om matsvinnet vore ett land så skulle det vara tredje värst i världen när det gäller utsläpp av växthusgaser. Det är nästan ofattbart tycker jag. Hela Kina, hela USA, och så matsvinnet.

Vi producerar mat med hjälp av jordens resurser eftersom folk behöver äta och vi försöker göra det så klimatsmart som möjligt. Sedan slängs en tredjedel av allting bort!
Av femton fina tjurar som vi fött upp med bästa omsorg skulle fem inte komma till nytta som prima kött… utan istället eldas upp? Från en 6-kubiks mjölktank med vitt guld från svenska, friska kor skulle mejeriet hämta 4 kubik… och sedan hälla ut 2 kubik rakt ner i avloppet? Två tusen liter? Eller såhär. En helt vanlig, vettig person köper nio pizzor till festen, men slänger tre i soptunnan på parkeringen innan hemfärd? Det låter ju helt sinnessjukt, eller hur? Men det är precis vad som händer hela tiden.

Allt vi gör påverkar klimatet och ju fler vi blir på jorden desto mer mat behövs det. Vi kommer inte undan det och inte heller det faktum att det påverkar vårt klimat. Ska vi leva så måste vi äta. Men vi ska väl inte behöva producera en tredjedel helt i onödan?

Här i Sverige slängs i genomsnitt 19 kg ätbar mat och hälls ut 18 kilo i vasken per person och år. 37 kilo totalt alltså. Bröd, matrester, frukt, grönsaker, kaffe, te, mejeriprodukter och allt möjligt annat. Tjoff bara! Borta! Producerade till absolut ingen nytta. Som grädde på det bortkastade moset skulle tre miljarder hungriga människor kunna få mat om vi andra skulle sluta slänga. Så mycket rör det sig om.

Privilegier kräver ansvar. Vi som är lyckligt lottade och har tillgång till mat i överflöd har också en plikt att se till att den inte går till spillo. Bara vi kan göra det. Ingen annan.