Såhär gör vi snyggt hos dikorna

En mulen dag passade jag på att fota när jag skrapade och ströade hos korna. Vi gör väl ungefär likadant som på andra gårdar men det kan ju vara kul att hänga med i alla fall. 

Till att börja med får man fösa ut alla kor. Det går oftast ganska lätt. De vet vad de ska göra och brukar gå tämligen självmant. Än så länge är de ganska smidiga när de kliver upp från liggande men snart är de rundare om magarna och då går det trögt.

Alla brukar gå snällt utom Kjellina. Hon ligger kvar längst av alla och man får liksom prata ut henne som någon sorts förhandlare.

Sedan är det meningen att de ska vara ute i rasthagen och mysa runt. Det gör de också i de flesta fall men det händer att de står och blänger i en klunga alldeles vid ingången också.

Vi skrapar med hjullastaren och det går snabbt nu när gången är så smal. Två drag bara så är man färdig.

Bara att sätta ner skopan och köra. Sedan tippar man på gödselplattan, rakt över grinden längst bort.

Ibland, när det är stabilare väder, kan det räcka att skrapa varannan dag men nu när det är så milt behöver man hålla efter hela tiden. Vi skrapar och ströar efter behov helt enkelt.

Valmeten och balfräsen fixar halmningen. Danne har justerat tornet så det går att skjuta halmen ännu längre än förut så det går väldigt smidigt. Längst in i hörnet kan man behöva fördela om lite med högaffeln men det är lätt fixat.

När allt är klart får kossorna komma igen. De får som vanligt äta vid foderbordet ett tag innan de får gå in på bädden och lägga sig.

Smaklig måltid tjejer och sov så gott sen!