Vårvinter och halmfinter

Det blev svinkallt igen, ända ner mot -20, precis när man började få lite takdroppsfeeling. Några vattenkoppar jävlas och jag kommer inte riktigt överens med John Deeren men annars flyter det på någorlunda. Om man inte räknar sent kvällsjobb (en av de där vattenkopparna) och en mindre badrumsrenovering som blivit en aning tidsfördröjd. 

Trots kylan märker man ändå att det är vår på ingång. Den mörka delen av dygnet är kall men dagarna har varit väldigt fina den senaste tiden. Solen har varit framme och korna har stått i hagen och halvsovit och bara njutit.
I tältet är det alldeles lagom med djur nu när vi flyttat bort de största och fyllt på med några mindre. De fick ny halm igår och det tyckte de om förstås. Just nu halmar vi två dagar i veckan om det är kallt och torrt och tre om det är blötväder. På ett ungefär. Vi har inga fasta dagar utan utgår ifrån hur bädden ser ut.

Att inte behöva halma varje dag är skönt för nerverna. Det kan nämligen vara lite av en prövning. Antingen måste man vara två som hjälps åt eller också får man vara väldigt snabb. De här kvigorna har lärt sig att de kan rymma om någon lämnar minsta lilla glipa i grinden. Därför måste en person öppna medan den andre kör in med traktorn. Alternativet, om man är ensam, är att man kör fram mot grinden, hoppar ut, öppnar så lite som möjligt och kör in tajt mellan grinden och stolpen, så nära att ingen hinner emellan. Sedan, när man väl är inne i hagen lägger man snabbt som ögat ur växeln, drar åt handbromsen, flyger ur traktorn med ett gigantiskt stövelsprång och springer runt och stänger bakom halmfräsen. När man sedan har halmat klart är de samma procedur igen men det är lättare. Då är djuren ofta mer intresserade av att busa i halmen än att finta folk vid grinden.

Titta vem som fått ny bakdelsfrisyr förresten. Det är Esmeralda. Hon ställde sig så snällt i låsgrinden och då passade jag på. Hon var väldigt lugn och fin och verkade gilla klippmaskinen. Särskilt vid svansroten som så många andra kor, det är tydligen det bästa stället av alla.

Jag klippte och kliade extra länge och sedan dess har hon varit lite mer nyfiken på mig. Kul!