Alla älskar kor

Visst är det konstigt? Att gå på kosläpp fast man har egna kor? Att bli pirrigt glad när dörrarna öppnas och korna skuttar ut fastän man sett glada djur miljontals gånger förr? 

Idag var det kosläpp på Östlings gård där vår näst äldsta dotter jobbar. Jag och tre andra barn gjorde som så många andra och åkte dit.
Fantastiskt väder blev det, riktig sommarvärme, och allt var så bra ordnat. Det fanns hoppborg, hamburgare, fröplantering och en massa maskiner att titta på. Även ponnyridning förekom visst, liksom tipsrunda och fiskdamm och säkert något mer också.

 

Arla bjöd på mjölk och bullar och korna skötte sig fint. Hopp och skutt i massor men det märks att dagens lösdriftskor är vana att gå fritt i en miljö där de trivs och får utlopp för sina flockbeteenden. Rangordningen var klar och korna hann vara nyfikna på publiken mitt i glädjen. Dessutom är de i bra form eftersom de rör sig mycket året om. Uppbundna kor som stod inne utan rastning, så som det var förr, kunde nog bjuda på mer show under betessläppet, men löpte väl större risk för träningsvärk och en och annan stukning kan jag tänka mig.


Damerna som min flicka jobbar med varje helg. 


Stengubbarna i hagen var fina att klia sig på. Så pass att en tappade huvudet. 

Lite väl varmt tyckte de nog att det var. Jag gissar att många av dem gick in i ladugården igen när nyhetens behag gett med sig.

Kul att folk får en chans att lära sig mer om modern djurhållning vid de här betessläppen. Till exempel att korna är frigående inomhus och lever gott även när de inte syns ute. Människor behöver få kunskap om allt det här. Hur det fungerar och hur stolta vi ska vara över svensk djurhållning.
Kosläppen runt om i landet är viktiga för där blir samtalen naturliga och på riktigt. Det är folkbildning för både barn och vuxna.

En sak som är mindre kul när det gäller folkbildning är att behöva påminna om det här…

Hur är det möjligt att människor, inte ens på kosläpp kan låta bli att kasta farligt skräp omkring sig? Har de missat att läskburkar faktisk kan döda en ko? Och att skräpa ner hos en familj som öppnar upp och bjuder in till en av sommarens höjdpunkter? Lite respekt tack! 

Med det lilla påminnelsen ska jag avsluta positivt för dagen var verkligen bra. Jag tycker att kosläpp är en superkul grej och jag beundrar de som ordnar det. Det ligger mycket jobb bakom med olika förberedelser och det är en stor sak att ta hem flera tusen personer till gården. Folkmassorna och den enorma fascinationen över produktionsdjur är härlig att se samtidigt som den är rätt märklig. När en mjölkko blir exotisk, ja då måste det vara långt mellan stad och land. Mellan middagsmat och gård.

Kul var det, hoppas kosläppstraditionen fortsätter!