Stormvarning!

Januari – och då sitter jag där och våndas framför skärmen igen. Stirrar på prognoserna från väderinstituten – eller snarare på kolumnen för ”Vind och byvind”.

För nu är det stormsäsong igen! I alla fall i södra och mellersta Sverige.

Jag har inga meteorologiska kunskaper, men jag har fått för mig att det är framför allt de år då senhöst och tidig vinter är mild, då det nästan inte är någon snö och då sjöarna inte fryser, som det är som mest sårbart. Då det pumpar in lågtryck efter lågtryck och vinden får fart.

Som i år. Och jag tycker att det har blåst mest hela tiden de senaste veckorna.

Och ingen tjäle finns det i backen som kan få träden att stå emot lite bättre.

Jag inbillar mig att det är som värst i januari. Det var den 8 januari 2005 som Stormen (Orkanen) Gudrun slog till och fällde 70-75 miljoner m3sk. Två år senare var det dags för Stormen (Orkanen) Per den 14 januari med 12 miljoner m3sk. Och senast var det Stormen Alfrida den 1-2 januari 2018, som förvisso inte fällde lika stora volymer totalt, men desto mer lokalt där den drog fram. Fast kollar man SMHI-statistiken, så ser man att stormarna är spridda under flera månader, om än mest under vinterhalvåret. Och när jag var liten var det ”höststormarna” man pratade om.

Det här är i alla fall utbo-dilemmat; att sitta på distans, 25 mil bort, och veta att det ska blåsa, men inte veta hur det är eller hur det kommer att bli. Bara att det rätt vad det är kommer att blåsa som sjutton.

Fast jag vet inte vad som är värst. Vid Gudrun-stormen var jag på gården. Jag var ute och röjde fram tills det började skymma vid fyratiden på eftermiddagen. Visst blåste det lite, men det tänkte jag inte på. Då.

14 timmar senare, efter en förfärlig natt, var förödelsen ett faktum. Då kände jag mig rätt liten.

Egentligen tycker jag dock att ”Per” – förutom att ha tagit mitt namn (!) – var värre än ”Gudrun”. Där ”Gudrun” härjat som värst var det ju liksom inget snack; där stod det knappt en gran kvar där det var som värst – medan ”Per” spred sina gracer med vindfällesbråten lite här och där över fastigheterna. Dyrare att ta hand om var det i alla fall.

Så nu sitter jag där. Stämmer prognosen? Om jag ändå var där och kunde se hur det är.

Och nu står det att det ska bli 20 sekundmeter i byarna om några dar, hur ska det gå? Fast häromdagen hotades det med 22 sekundmeter i byarna.

Så det är väl inte så farligt. Och det ska nog gå bra om det bara stannar med det.

Om det nu gör det.