När hela bygden skulle få fiber!

 

Och det hände sig vid den tiden att från IP-Only utgick ett meddelande om att hela bygden skulle få fiber.

Det var en stor glädje att få höra – det var en sensommardag för några år sedan – och sålunda färdades vi från när och fjärran, till informationsmötet i Salemkyrkan i Godegård.

Man kan lugnt säga att det låg förväntan i luften. Som vi hade väntat. I flera år hade Motala kommuns särskilde fibersamordningsman gång på gång försökt trixa ihop det hela, dock utan framgång.

Men nu stod de där framme på Salemkyrkans podium som den nya tidens förkunnare; de energiska pojkarna från IP-Only!

De såg väldigt världsvana ut (om än i skrynkliga Dressman-kostymer) och de rörde sig med termer och begrepp, som de flesta av oss nog knappt förstod hälften av, samtidigt som de växlade mellan bilderna i sin Power-Point-presentation. Det var svårt att inte låta sig imponeras!

Och de gjorde nog sitt bästa. De lyssnade tålmodigt och ingen fråga var för dum för att ställas.

Kaffe och kaka bjöds det dessutom på.

Så när mötet var slut vände vi alla hemåt och begrundade allt vad vi hade fått höra.

Salemkyrkan i Godegård – där fiberhoppet tändes!

Fiber skulle det bli! Bara vi tecknade avtal.

Och som vi tecknade avtal! I alla fall att döma av alla de rosa skyltar med texten ”Fibernät för framtiden – IP Only”, som snart därefter prydde närmast varenda gårdsplan och garageuppfart i bygden.

Men sedan hände någonting. Eller rättare sagt hände det ingenting alls. Och i dag verkar projektet nedlagt.

Kvar stod vi med lång näsa och våra skyltar och våra avtal där vi dessutom förbundit oss att under flera år ge exklusivitet till IP Only.

Hur kunde det bli så här?

Det är lite svårt att få grepp om. IP Only sa efter en tid att man nog hade underskattat problemen och skyllde på såväl Trafikverket som att det varit svårgrävt på landet. Kanske var vi heller inte tillräckligt många som skrev på fiberavtalen, vad vet jag? Fast hur det nu än är, så måste man faktiskt ge IP Only cred för att de åtminstone försökte.

Men under tiden monterar Telia ner kopparnätet – eller rättare sagt kopplar de ur det, för kreosotstolparna med sina luftledningar står fortfarande kvar som någon sorts monument över en tid som inte längre är. Och var hamnar vi då?

– Att ha tillgång till bredband i hela landet är en grund för ett Sverige som växer, förklarade landsbygdsminister Jennie Nilsson i ett pressmeddelande, så sent som i december när hon gav Jordbruksverket i uppdrag att öka takten i utbetalningarna av bredbandsstöd.

Och bra är väl det, men där vi är har vi inte sett så mycket av det än.

För ett tag sedan ryktades det om nya intressenter. Fast även där är det numera tyst.

Så jag är skeptisk.

Men vi har i alla fall skylten kvar!

🙂 Glad Påsk önskas alla blogg- och ATL-läsare!