Internationella Skogsdagen – inte en dussindag bland andra dagar!

Det har gått inflation i det här med att det ska finnas en särskild dag för allt mellan himmel och jord.

I torsdags var det Bussförarens Dag.

I dag, fredag, är det Supportens Dag.

På lördag är det Internationella Glädjedagen (och dessutom Vårdagjämning).

Och på söndag är det alla möjliga dagar – alltifrån Världspoesidagen till ”Rocka sockorna-dagen”.

Och jag vill inte på något sätt förringa värdet av alla dessa dagar, men av dem som infaller nu på söndag – 21 mars – är det en dag som särskilt sticker ut – och det är Internationella Skogsdagen!

Det är inte vilken dussindag som helst!

Den 21 mars utnämndes år 2012 av Förenta Nationerna (FN) till den Internationella skogsdagen för att belysa vikten av att bevara och hållbart bruka världens skogar.

Och är det något vi är duktiga på i Sverige så är det just att hållbart bruka, bevara och utveckla våra skogar. Om det finns hur mycket evidens som helst.

Ändå finns det säkert de som tar den här dagen till intäkt för att i stället kritisera det svenska skogsbruket. Det finns gott om ”förståsigpåare” som anser sig veta bättre och myndigt talar om för oss hur vi ska göra. EU-kommissionens verklighetsfrånvända och omdiskuterade förslag till s k taxonomi – som i stället för att uppmuntra ett hållbart skogsbruk vill utestänga skogsbruket från att klassas som en grön investering – är ytterligare ett exempel.

Inget kan vara mera fel.

Vi vet alla om den svenska skogens betydelse som förnyelsebar råvara, för att ta upp koldioxid, för såväl samhällsekonomi som privatekonomi, för biologisk mångfald, för rekreation, o s v – listan kan göras lång. Och det är alla vi som jobbar med skogen som bidrar till det här – ofta har vi gjort det i generationer.

21 mars är därför en dag då alla vi som jobbar med skog i Sverige ska känna oss stolta.

Det kan vi för övrigt göra alla andra dagar om året också, men låt oss vara lite extra stolta på Internationella Skogsdagen på söndag!