Smekmånaden är över Anna-Caren!

”Äntligen en landsbygdsminister!”, utropade jag på denna blogg när Anna-Caren Sätherberg utsågs till landsbygdsminister i slutet av november 2021.

Porträtt av Anna-Caren Sätherberg

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

För det var på tiden. Under en längre tid hade Sveriges landsbygd ju knappt haft en landsbygdsminister. Ena taget hette ministern Jennie N, sedan Ibrahim B och ibland kanske rent av Stefan L. Något prioriterat område inom regeringskansliet verkade det i alla fall inte vara, mera någon sorts bisyssla ihop med andra uppdrag.

Så när vi då äntligen fick en landsbygdsminister, tyckte jag det fanns skäl att hurra lite. Och jag skrev att jag för dagen inte skulle säga ett enda kritiskt ord och att det var upp till bevis.

I politiska sammanhang brukar man ge politiker 100 dagar som smekmånad. Jag har gett Anna-Caren mer än så – drygt 160 dagar.

Men nu är smekmånaden över.

Dags för utvärdering. Och Anna-Caren kanske inte är det statsråd man får allra mest träffar på när man googlar på statsråden i regeringen. Men heller inte minst.

Samtidigt som man ju ska vara klar över att det varit en minst sagt turbulent tid det senaste halvåret med krig och inflation för att nu bara nämna två saker.

Ett lite ovetenskapligt att mäta på är att gå in på statsrådets hemsida och kolla på pressmeddelanden om vad hon gjort.

Och det är inte så pjåkigt. 119 pressmeddelanden t o m i dag (om än att de två första handlar om hennes utnämning). Och här finns förstås ett gäng informatörer som gör sitt bästa för att se till att landsbygdsministern ska synas positivt (och därför ska man läsa pressmeddelandena kritiskt).

Många handlar om vem hon träffat och vad hon ska göra och vart hon åker – hon invigde Elmia Wood! – och om utvärderingar och utredningar som ska göras.

Några grejer som utmärker sig här är dock:

Och så vidare.

Låter fint.  Många löften. Och jag vet att politiken och beslutsprocesserna tar sin tid.

Så jag avvaktar med att sätta betyg.

Men smekmånaden är över nu, Anna-Caren.

Nu gäller det ju också att se till att det blir verkstad av det här.

Upp till bevis! Kliv fram ännu mer! Ta ännu mera plats!