Nej, Morgan – dieselstölder är inte ok!

Det fanns någon sorts tv-show för några år sedan, ungefär på temat ”Vett & Etikett”, där man försökte lära ut när man, i ganska uppenbara situationer, inför ett visst beteende kunde säga ”Inte OK”.  I olika situationer; typ på jobbet, i relationer, med vänner, på restauranger o s v.

Morgan Johansson är justitieminister och har med nöd och näppe överlevt en misstroendeomröstning i riksdagen. Då kan man därefter å ena sidan visa handlingskraft, men också inta ett visst mått av ödmjukhet.

Typ att säga att det där är ”Inte OK”.

Med stigande förvåning tog jag därför del av justitieministerns uttalanden på temat ”Skyll dig själv!”  i ATL/P4/Jönköping – och riktat till de skogsentreprenörer som utsatts för dieselstölder om att de har ett eget ansvar för att skydda sig. Bland annat med motiveringen att ”de här företagen tjänar väl ändå en hel del pengar”. 

Flera branschorganisationer, däribland Transportföretagen, riktade – mycket berättigat – kritik. Och då backade justitieminstern lite.

Och nej, Inte OK. Jag är skogsägare, men anlitar skogsentreprenörer som jag ser sliter dygnet runt för att få verksamheten att gå ihop och de är verkligen inte betjänta av vare sig dryga dieselpriser eller dieselstölder.

Så. Det här är ministern som basar för ett departement, där man för bara några år sedan, via sin Integritetsskyddsmyndighet, i praktiken hindrade kameraövervakning av skogsmaskiner, undangömda i något skogsbryn, av hänsyn till den personliga integriteten hos den allmänhet – inklusive dieseltjuvar – som ev skulle kunna tänkas strosa förbi.

Nu är vi där med dieselstölderna igen. Och det här blev inte bra.

Staten har ett vålds- och kontrollmonopol och ansvar för att förebygga brott.

Det gäller även ute i skogen.

Så för att sammanfatta: Nej, Morgan, dieselstölder är inte ok!