1 månad kvar – har du gjort valkompassen?

I dag är det exakt en månad kvar till valet.

Allting står och väger, debatten är tuff, de potentiella regeringskonstellationerna är oklara, liksom vilka partier som alls kommer in i riksdagen.

För alla oss som håller på med jord och skog och landsbygd, vare sig vi är utbor, fastboende eller verksamma i branschen , så är det ett viktigt val.

Och det finns nog inte en tidning/sajt som inte har en Valkompass. De är dock i grunden gjorda av TT Nyhetsbyrån tillsammans med en erfaren politisk journalist och en erfaren statsvetare (Christer Isaksson och Tommy Möller).

Roade mig därför med att göra såväl ATL:s valkompass som Svenska Dagbladets valkompass.

De flesta av de 30 frågorna är identiska (typ ”anonyma vittnen i domstolar?”, ”en särskild miljonärsskatt?”, ”kärnkraften?”, ”Nato?”, o s v).

Men en del av frågorna finns bara hos ATL (typ ”Nybyggen på åkermark ska förbjudas?”, ”Licensjakten på varg ska upphöra?”, ” Bekämpningsmedel med glyfosat ska förbjudas i jordbruk?”, ”Sverige ska skydda mer skog?”, o s v).

Och några till. (Där å andra sidan en del av SvD-frågorna inte finns med).

Jag ska inte avslöja var jag hamnade – som utbo och jord- och skogsägare finns det förvisso några partier som är lätta att utesluta på förhand och utan valkompass – men jag kan ju konstatera att slutresultatet blir lite olika beroende på vems valkompass jag gjorde. Noterar dock att skogen lyser med sin frånvaro i de 30 SvD-frågorna.

Nog är skogen en valfråga.

Men det beror förstås på vilka utgångspunkter eller vilka prioriteringar man har vid sitt beslut.

 

Du har 31 dagar på dig att ta välja.

Gör ditt eget val.

Huvudsaken är att du röstar!