Biblioteksbussen!

I en av alla dessa digitala grupper som jag är med i – eller råkat halka in i därför att jag råkade trycka på fel knapp – så finns det en som jag särskilt gillar.

Den är geografiskt och lokalt avgränsad i norra Östergötland och där finns återkommande information om ”Biblioteksbussen”!

Helt fantastiskt!

Om vilka dagar och tider som det kommer en hel buss fylld med böcker och när den stannar till på några mindre orter för att alla som vill ska kunna låna och läsa böcker.

I den digitala värld som diskriminerar och diskvalificerar alla som bor vid sidan av allfartsvägarna och i skogsbrynen, så tycker jag det känns så befriande och uppmuntrande med den här Biblioteksbussen.

Jag växte upp i en liten kommun på landet med två skolor, som hade var sitt eget litet skolbibliotek. Där kanske fanns något tusental böcker, vad vet jag, men dit fick vi gå och vi inte bara kunde, utan uppmuntrades och förväntades låna och läsa böcker.

 

Läs en bok!

I dag finns de där små skolbiblioteken inte kvar.

Men vilken betydelse de hade för lärande, läsande, tänkande, utveckling, folkbildning o s v – något som kom alla till del!

Att jämföra med dem som i dag går rakt ut i gatan med näsan ner i mobilskärmen och skapar sig sin bildning och världsbild via AI och TikTok.

Ok, jag är kanske för gammal för att hänga med – jag vet.

Men det är väl därför jag gillar det här med Biblioteksbussen!

Glad Midsommar önskar jag alla er ATL-läsare! 😊i