Gränsskogar

Det är naturligtvis lite tidigt att så här en dryg vecka in på 2024 utnämna ”Årets bästa bok” – i synnerhet som den gavs ut i slutet på år 2023.

Det kanske inte ens är Årets bästa bok, men det är en mycket bra bok som alla skogsägare med intresse för hur allting växt fram bör ha glädje av att läsa.

Och det är Skogshistoriska Sällskapets Årsskrift 2023 – Gränsskogar.

Under helgerna hade jag tid att läsa de intressanta avsnitt/inlägg som här finns.

För skogen har satt och format gränser. Vi har nog alla ett förhållande till en gränsskog. Det kan vara ett enskilt bestånd på den egna fastigheten, men också något mera markant och större.

För egen del fascineras jag av kapitlet i boken om den gränsskog som utgörs av Tylöskogen. Mellan Östergötland och Närke. Mellan Götaland och Svealand. Det som var gränsen mellan Götarnas och Svearnas rike. Och där jag har mina skogsfastigheter på var sin sida. Det är bara sådär 35 km däremellan.

Och det är verkligen en gräns. Inte bara i det att dialekterna förändras på bara någon halvmil. Utan den snabba övergången på bara några mil från slättbygder i syd till slätt- och skogsbygder till skogsbygder. Och där mina fastigheter finns någonstans emellan de två sistnämnda.

Det finns mycket att reflektera över här.

Intressant läsning är det och en bra bok.

Är du inte redan med i Skogshistoriska Sällskapet föreslår jag att du blir det!