I går Dumma Skogsstyrelsen – I dag Heja Skogsstyrelsen!

Ni som följt mig på den här Utbobloggen vet att jag varvar kritik och beröm mot Skogsstyrelsen.

I grunden tycker jag att Skogsstyrelsen är rätt bra. De som jobbar på Skogsstyrelsen har ett rätt jobbigt uppdrag; hålla på med tillsyn/ärenden/kontroll – och samtidigt vara vänliga och hjälpsamma och erbjuda rådgivning till oss skogsägare.

Inte lätt! Så gnälliga och misstänksamma som vi är! Jag tycker ni gör det bra!

Så nu blir det beröm!

Jag tycker att det är mycket bra att Skogsstyrelsen överklagar de 33 besluten i Mark- och miljödomstolen.

Det hela är trams i kvadrat. I sju av 40 ärenden ansåg domstolen (i Vänersborg) att Skogsstyrelsens hantering av automatgranskning av avverkningsärenden inte gick att överklaga.

Men i 33 av 40 ärenden anser den motsvarande domstolen i Växjö att det ska kunna överklagas.

De handlar i praktiken om att Naturskyddsföreningen anser sig sig ha talerätt.

Det handlar också om såväl äganderätt som om rimliga villkor för tillsynsmyndigheten, d v s Skogsstyrelsen.

Vad gäller äganderätten så finner jag mig i att jag måste anmäla en avverkning till Skogsstyrelsen. Staten har ett i någon mening  övergripande ansvar, om än med beaktande av just äganderätten. Jag har lite svårare att tugga i mig att andra ska ha en talerätt och kunna kritisera och överklaga Skogsstyrelsens beslut.

Men nu är det som det är.

Fakta i målet är dock att Skogsstyrelsen nu tappat tålamodet. Man har inte resurser att detaljgranska varenda liten avverkningsanmälan (65.000-70.000/år).

Och överklagar de 33 besluten.

Det automatiska granskningssystemet tillkom för att frigöra resurser för att kunna handlägga fler konkreta tillsynsärenden.

Jag kan ha synpunkter på även det – denna märkliga misstro mot oss skogsägare, byggd på en föreställning om att vi vill föröda och förstöra – snarare än att vi vill förvalta och med omsorg utveckla de hänsynstagande skogar och miljöer som vi i många fall i generationer byggt upp! Och nu med hjälp av fina certifieringssystem.

IMG_6602.jpg

Och så blev det skog igen- det gäller bara att ha tidsperspektiv.

Men nu är det, åter igen, som det är.

Vad gäller överklagandena så är det dock en administrativ börda som belastar såväl myndigheten (Skogsstyrelsen), som dig och mig som skattebetalare – och som vi får betala. Skogsstyrelsen är dessutom tyngt belastad av alla ärenden om artskydd.

Skogsstyrelsen gör, åter igen, ett fint jobb när man jobbar mot oss skogsägare med rådgivning, arbete mot skogsskador, utbildningar m m.

Jag skulle vilja att Skogsstyrelsen fick fortsätta med det. I stället för att behöva hålla på och bråka i domstol om sin uppgift.

Där skulle ju uppdragsgivaren (staten/regeringen) kunna sätta ner foten.

För jag uppfattar Skogsstyrelsens 33 överklaganden som lika mycket en signal till regeringen att ta tag i detta.

Och i avvaktan på det så hejar jag här på Skogsstyrelsen!